Отзиви

Партньорска програма на фондация Мадара-България и Софийски университет

Уебинар Позитивно образование Посочи ми причините за успехите и неуспехите на моите ученици, и както посочих и в чата погледнах и с други очи на взаимоотношенията с моя син. Хубаво е , да има хора, които обясняват теоретично неща, които ги правиш и не водят до добри резултати ( например етикирането, различното отношение). За мен това бе най-ценно, че чух неща, които правя и трябва да променя. Благодаря.

Елисавета Пенева, 2023-12-22

Благодаря за изчерпателната лекция на д-р Стефа-ния Димитрова!

Теодора Стефанова Иванова – СУ”Н. Й. Вапцаров”- гр.Генерал Тошево обл. Добрич, 2023-12-10

За пореден път участвам във ваш Уебинар и съм много заредена с положителни емоции, удовлетворена, доволна и обогатена от това. което видях и чух! Особено впечатлена останах от материала за японското училище, Деца изпълнени с живот, подхода и работата на японския колега и разбира се постигнатите резултати.

Силвия Валентинова, 2023-12-09

Искам да изкажа своята благодарност за прекрасно организираното и проведено обучение днес, 02.02.2023. Полезна, детайлна информация, която може да преобрази нашите училища!

Надежда Иванова НХГ " Св.св. Кирил и Методий", 2023-12-02

Благодаря за интересното обучение!

Поля Станисавлева, 2023-11-05

Благодаря за интересния формат, беше много полезно и приятно! С уважение,

Мария Йорданова, 2023-11-05

Благодаря за проведеното обучение на тема: „ Ефективна комуникация и работа с родителите". За мен то бе наистина ползотворно и интересно. Научих неща , които смятам да приложа в бъдещата си работа с деца и родители. Имаше доста практически насоки, което за мен е от голямо значение.

Таня Петрова, 2023-09-27

Обучението,което проведохте беше много полезно за работата ми с родителите на децата в детската градина. Особено впечатление ми направи реда по който трябва да се проведе разговор с конкретен родител на дете -позитивно начало и позитивен край,по средата трудностите,твърденията на детето,прогрес и план за подобряване.

Севдалина Тодорова, 2023-09-26

В това обучение много ме впечатли програмата “Стъпка по стъпка”-ясно и точно да се определят отговорностите на родителите.Пожелавам си и някой ден да преживея японската детска градина.

Теодора Лазарова, 2023-09-26

Това обучение ми помогна да разбера , че имам правилен подход в отношението и разговорите с родителите. Благодаря ви за отделеното време!

Сивет Мустафова, 2023-09-26

В обучението си припомних, че има НЕС И ПЕС и че, когато активизираш НЕС по някакъв начин (волен или неволен) дори квалифицирани специалисти трудно успяват да го преодолеят и да бъдат достатъчно полезни и емтаични. Също разбрах, че онлайн комуникацията може да доведе до интересни и не дотам позитивни стимули. Благодаря и за двете!

Ася Стоянова, 2023-09-23

Изключително увлекателен, интересно поднесен и полезен материал. Много ми хареса, както видеото за експеримента с бонбоните маршмелоу, така и видеото за модела на японско училище с кръгал покрив и отворени пространства. Ще се старая винаги с родителите да водя сандвич разговор - позитивно начало и позитивен край!

Женя Асенова, 2023-09-23

Семинарът ЕФЕКТИВНА КОМУНИКАЦИЯ И РАБОТА С РОДИТЕЛИТЕ беше полезен за мен, защото получих нови знания за различните поколения и техните особености. Установих, че без да го знам на теория, прилагам ПЕС:НЕС в съотношение 3:1. И мога да споделя, че това работи. Като човек, който не използва tik-tok , разбрах повече за този вид комуникация и последствията от нея. Със сигурност и занапред ще полагам усилия да бъда активен слушател в разговорите с родителите(а и във всички останали) и да съм добър партньор във взаимоотношенията помежду ни. Благодаря за полезно прекараното време!

Катерина Танковска, 2023-09-23

емоционалната и социална интелигентност. Беше ми предоставена възможност да се запозная за японския опит, което беше нещо ново за мен. Също така беше много полезен материалът, свързан с експеримента на Джейн Елиът. Запознах се с материала за последиците от използването на Тик Ток от учениците и съм съгласна с отправеното предупреждение. Предложените допълнителни материали бяха полезни и дават насоки и поле на разсъждения.

Доротея Николова, 2023-09-23

Здравейте, казвам се Йовка Драганова и участвах в обучението по емоционална интелигентност. За мен това е трето поред обучение с подобна тема, но съм благодарна, че имах възможността да се включа. Моят „уау" момент, моето откритие от това обучение беше споделеният опит на Бенджамин Зендер. Винаги съм имала високи очаквания към учениците си, но признавам, изкушена съм да опитам неговата стратегия за поставяне авансово на отлични оценки. Семинара ме провокира да издиря и изгледам още видеа с него в мрежата. Друго, което си вземам от семинара и имам намерение да задълбоча разбирането си е това за социалната интелигентност. Парадоксално, но в полезрението ми тя е присъствала отделно от емоционалната интелигентност, въпреки очевидната им свързаност. Позитивното образование е тема, на която също смятам да отделя внимание. Изключително ме впечатли и заинтригува споделеният опит на лектора от Япония, както и начина по-който водеше обучението давайки възможност да се осмисли, преживее и съпреживее чутото. За мен това бе изключително полезно обучение, което от една страна даде много, а от друга запали интерес към ново познание. Благодаря Ви!

Йовка Драганова, 2023-09-18

Много Ви благодаря! Семинарът беше чудесен, с лектор, който беше подбрал изключително добре информация по темата, поднесена по интересен и запомнящ се начин. До нови срещи!

Асибе Байрактарова, 2023-09-17

Уважаема доктор Димитрова, благодаря за изчерпателната и полезна информация, която ни предоставихте по време на семинара миналата събота.

Ваня Кръстева, 2023-09-16

темата. Все пак успя да задържи вниманието ми през цялото време. Допълнителните видеа смятам за доста полезни. Най-малко ми хареса експериментът на Джейн Елиът. Смятам, че дори за 15 минути, този т.нар. "опит" може да обърка здраво главиците на децата. След като изгледах повторно интервюто с Даниел Голман, в интернет намерих и неговата книга "Емоционалната интелигентност" - доста полезно и интересно четиво, подкрепено с истории и изследвания. Впоследствие в платформата на TED, изгледах и друго видео с него. Мога да потвърдя, че със сигурност ще се възползвам от голяма част от информацията. Естествено, Бенджамин Зандър ме спечели напълно - изключително харизматична личност. Всички сме съгласни с едно, че в училище срещу нас стоят истински малки хора, имащи нужда от внимание, обич и малко повече вяра в тях, а не само от знания. Освен това, ако учениците харесат нашето отношение към тях, ще се постараят повече. Отвръщат с това, което са получили. Лично аз съм била свидетел. Интервюто с Ани Маккий ме накара да се замисля над въпросите: Какво означава думата лидер? Какъв трябва да бъде наистина лидерът? Кое е неговото най-важно качество? В днешно време всички искат да бъдат лидери, но дали всички имат нужните умения? Тъй като работя с 12. клас, мисля да въведа за обсъждане тема, свързана с тези въпроси в часовете по Публична реч и презентиране. Вярвам, че всички присъстващи на това обучение, са убедени в нуждата на човек от добро отношение и грижа. За съжаление, все още има преподаватели, които смятат, че знанията сами по себе си са достатъчни. Благодаря още веднъж за страхотното обучение! Поздрави, Валентина Демирева-Златкова

Валентина Демирева-Златкова, 2023-09-14

С удоволствие присъствах на този курс, защото обучението беше на отлично ниво, интересно и стегнато поднесени материали! Обогатих и наградих своите знания и умения в тази област. Благодаря!

Драганка Стоянова, 2023-09-13

Много благодаря на д-р Стефания Димитрова за изключително интересното и полезно обучение. Предоставените материали и линкове към видеата също. Със сигурност ще Ви препоръчвам и на други колеги, както и аз ще се включвам в още обучения. Приятен ден!

Марина Пешева Педагогически съветник в ПГ "Велизар Пеев"- Своге, 2023-09-12

Здравейте, благодаря за прекрасния уебинар, много интересни видела и теми има засегнати. Ще се радвам да се включа и в други такива. Приятен ден. Поздрави,

Милена Георгиева, 2023-09-12

От предоставените материали най -полезни биха ми били: 1. Принципите на Бенджамин Зандер, свързани с грешките и поуките от тях както и да не се вземам никога на сериозно. 2. Позитивните и негативните емоционални стимули. Ще се постарая в бъдеще да ги използвам като примери в работата си с учениците. С уважение!

Даринка Иванова, 2023-09-11

Кратък коментар от завършилия уебинар „ Емоционална и социална интелигентност за успешно управление на класа“ Лектор д-р Стефания Димитрова Учебната година е изпълнена с непрестанни преходи ,и може да бъде Непредвидима. Предизвикателна. Изтощителна. В класната стая има ученици ,които ни провокират с различно поведение, различни знания и умения. Представените ни изпробвани стратегии и опит за добро поведение и добро управление на класната стая , които работят в класна стая , ще ми помогнат за новата учебна година. Това е чудесна възможност да получа информация за различните модели и методи . Допадна ми най много представената стратегия за устойчиво развитие на екипа на класа.

От Цветелинка Живкова Гунева –старши учител ,ПГАТ „Ц.Церковски“ град Павликени, обл. Велико Търново, 2023-09-11

Здравейте уебинара на тема ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ за успешно управление на класа, който се проведе на 09.09.2023 беше изключително интересен и подплътен с доста примери, които го правят лесно разбираем. С нетърпение очаквам уебинар свързан с проблемните ученици. В началото на уебинара споделихте че на учителите от гр. Павликени ще изпратите удостоверенията до директор. Бих желала ако може да ми бъде изпратен и на e-mail (plamenka_nikolaeva@abv.bg), за което ще съм Ви много благодарна.

Пламенка Николаева, 2023-09-10

Здравейте, уебинарът беше много полезен за мен, т.к. темата беше изчерпателно и последователно представена. Отново изгледах предложените видеа /и се абонирах за вашия канал/. Какво ме е впечатлило ? - "Емоционалната интелигентност се учи и на всяко десетилетие от живота се подобрява" - Добрият/успешният/ лидер трябва да умее да създава позитивна, ентусиазираща и вдъхновяваща среда. - Искрено се надявам, че скоро ще дойде времето когато българските деца ще възприемат училищната институция като японските деца.

Майа Калчева, 2023-09-10

Здравейте, уебинарът беше много полезен за мен, т.к. темата беше изчерпателно и последователно представена. Отново изгледах предложените видеа /и се абонирах за вашия канал/. Какво ме е впечатлило ? - "Емоционалната интелигентност се учи и на всяко десетилетие от живота се подобрява" - Добрият/успешният/ лидер трябва да умее да създава позитивна, ентусиазираща и вдъхновяваща среда. - Искрено се надявам, че скоро ще дойде времето когато българските деца ще възприемат училищната институция като японските деца.

Майа Калчева, 2023-09-10

Обучението на тема „Емоционална и социална интелигентност“, проведено от д-р Стефания Димитрова, беше доста интересно, тъй като засегна една нова тема в образованието, а и не само. Като млад учител, почти без опит (едва пет години), а също и родител, се стремя да създавам позитивна среда и вкъщи, и в училище, но не винаги успявам да го постигна. Затова и се записах на това обучение, тъй като се надявах то да ми покаже някакви методи, които бих могла да използвам в професионален и в личен план. За съжаление обаче такива методи нямаше и това малко ме разочарова. Но въпреки това, информацията, която ни представи д-р Димитрова беше интересна. Имаше интересни видеа, но и такива, които бяха доста притеснителни, например експериментът на Джейн Елиът. За мен подобно нещо е недопустимо с крехката психика на децата, а и човечеството има горчив опит с подобни „разделения“. Примерите, които д-р Димитрова даде с образованието в Япония, бяха интересни, но и доста далечни от нашата култура. Изключително заинтригуващо беше видеото със Зандер, а също и с ромското училище. Искрено се надявам, че тази тема ще се развива и ще се намерят методи/начини, чрез които училището да стане желано място за децата (както е в Япония). Благодаря на д-р Стефания Димитрова, че сподели своя опит с нас!

Теодора Градева, 2023-09-10

Обучението на д-р Стефания Димитрова„Емоционална и социална интелигентност", на 09.09.2023 г. , представи интересна и нова проблематика, чиито въпроси все повече занимават цялата колегия, търсеща добрите пътища за развитие на образованието. За мен интерес представлява новото „позитивно" училище, което създава нова, привлекателна среда и мотивира учениците, това е една тема, която вероятно ще проследя в развитие. Връзката между развитието на човешкия мозък и формирането на емоции и чувства ми даде нов поглед върху еволюцията и обективната база, която дава отговор на някои въпроси. Връзката между негативните и позитивните емоционални стимули, необходими във възпитанието и образованието, тяхното съотношение 3:1 в училище и 5:1 в семейството, дава някаква практическа насоченост в конкретната работа в училище. „Социалната интелигентност", формулирана още през 40-те години на миналия век от Дейвид Уешлър, ясно ни показа, че винаги трябва да се вземат предвид емоционалните аспекти, когато се определя интелигентност. Милионите продадени копия на книгата на Даниъл Голман „Емоционална интелигентност" говорят за посоката в търсения в световен аспект. Примерите, свързани с японското възпитание и образование биха могли да се разгледат и в малко по-различна светлина. Дълбоките културни разлики между Изтока и Запада, най-общо, едва ли предполагат директно използване на японските традиции. В един глобализиращ се свят, японското образование също е изправено пред много подобни на „нашите" проблеми. Най-дълбока следа в мен остави срещата на Б. Зандер с учители-новатори и неговият огромен ентусиазъм и търсения. Когато си интерпретатор на Малер и Бетовен и трябва да обединиш и насочиш огромен оркестър към една цел, всяко наблюдение и опит имат огромна стойност. Примерът със Станислава Стефанова, млад учител по химия, дълбоко и искрено мотивиран да бъде учител, дава надежда за възможности за промяна. „Расисткият" експеримент на Джейн Елиът, с толкова малки ученици, буди някои притеснения, вече е достатъчно популярен и вероятно може да се анализират някои негови последици на най-различни нива. Лекцията на д-р Димитрова постави много въпроси, показа посоката на новите търсения и даде надежда, че училището ще може да се превърне в позитивно място за учениците.

Нели Геновска, 2023-09-10

Искам да споделя обратна връзка за уебинара на 9/09/2023г. Беше много полезно и приятно да се включа в уебинара. Имаше добър баланс между теория и споделяне на опит. От допълнителните материали интервюто с Д.Големан беше впечатляващо.

Стела Ковачева, 2023-09-10

Много ми хареса начина по който беше систематизирана и поднесена информацията, както и наличието на източници. Благодаря също и за споделените видеа, които бяха изключителни интересни! Самото обучение ми подейства и като антистрес терапия :). За съжаление учители, които имат нужда от подобно обучение не смятат, че би им било полезно и не го посещават, а продължават да следват бихевиористични образователни модели. Смятам, че на такова обучение имат желание да отидат предимно колеги емпати, с желание за промяна в образованието и за позитивна образователна среда. Лично за мен обучението беше глътка свеж въздух и ми даде надежда, че и за други колеги са важни нещата, които вълнуват и мен. Безкрайно благодаря, че ми дадохте надежда за едно позитивно бъдещо образование. В момента пиша докторска теза по управление на класа и се сблъсквам с пълна сила със закостенялото мислене. Поздрави от Варна и много успехи и вдъхновение на д-р. Димитрова :)

Румяна Стефанова, 2023-09-10

Обучение ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ за успешно управление на класа на 09/09/2023 За мен Бенджамин Зандер е уникален визионер! До днес не знаех, че този тип обучение се нарича „позитивно образование“. Със сигурност искам да използвам неговото правило номер 6: „Не се взимай на сериозно“ и се надявам да успея. Искам учениците да се чувстват мотивирани, уважавани, целеустремени и винаги да блестят очите им. Имам позитивни очаквания, макар че ще преподавам на 1 клас през учебната 2023-2024 г. А ако успея децата да се чувстват щастливи в училище, както Канамори, то аз ще бъда напълно удовлетворена от резултата. За мен е важно децата да проявяват емпатия и целият клас да бъде един екип – да си помагат и да се грижат един за друг. Заредена съм с положителна енергия след днешното обучение – остава само да помисля как точно да осъществя дисциплина, оценяване, така че да давам шанс на всички деца и да очаквам повече от всички деца. Благодаря!

Златина Крумова, 2023-09-09

Здравейте, Много полезна лекция, онагледена с презентации и видеоматериали, свързани с емоционалната и социална интелигентност на учителя- лидер в класа. Важно и осмислящо за мен бе как може да се научиш да познаваш и овладяваш собствените си емоции и чувства, да ги разграничаваш, да се вслушваш в тях, за постигане на своите цели и да успяваш в тази толкова благородна професия на учителя. Впечатляваща бе лекцията на Бенджамин Зандер. Неговата визия за позитивно образование е изключителна и заразяваща. Благодарности на д-р Стефания Димитрова!

Диляна Ангелова, 2023-09-09

Обучение за учители – 09.09.2023г. Тема: Емоционална и социална интелигентност. Успешно управление на класа. Лектор: Стефания Димитрова Емоционалната и социална интелигентност e умението да разпознаваш и управляваш своите емоции, да разпознаваш емоциите на околните и да се приспособяваш към тях. Има няколко важни умения, които трябва да се опитваме да владеем, а именно: способността да идентифицираме своите собствени емоции, както и емоциите на другите хора, способността да „разчиташ“ реакциите и поведението на отсрещната страна и да правиш хипотези каква емоция може да ги предизвиква, да обуздаваш и насочваш реакциите си, така че да ти помагат в мисленето и решаването на проблеми, а не да ти пречат. По време на обучението много ми хареса частта със споделянето за добри и лоши практики на учителите в миналото и настоящето. Изключително полезно, според мен, защото можеш да видиш извън рамката и разглеждането на различни ситуации, свързани с емоциите и чувствата на хората. Искам да благодаря за изчерпателната и добре поднесена информация и полезните съвети от г-жа Димитрова.

Петя Аспарухова Аспарухова : ПГАТ „Цанко Церковски“, гр. Павликени, 2023-09-09

Всички представени интервюта и материали биха ми били полезни в работата с учениците. Силно въздействащи за мен са трите принципа на Бенджамин Зандер и това, че да се греши е правилно, както и вземането на сериозно на всеки един от нас. В работата си бих използвала и Позитивните емоционални стимули /ПЕС/, разбира се с Негативните емоционални стимули /НЕС/. Полезни бяха примерите за образователната система в Япония, защото могат да се използват като примери пред учениците, а защо не и пред колегите.

Христина Тодорова, 2023-09-09

Здравейте, уебинарът беше много полезен за мен, т.к. темата беше изчерпателно и последователно представена. Изгледах предложените видеа. Какво ме е впечатлило ? - "Емоционалната интелигентност се учи и на всяко десетилетие от живота се подобрява" - Добрият/успешният/ лидер трябва да умее да създава позитивна, ентусиазираща и вдъхновяваща среда. - Искрено се надявам, че скоро ще дойде времето когато българските деца ще възприемат училищната институция, като японските деца.

Найден Найденов ПГАТ "Ц. Церковски" , гр.Павликени, 2023-09-09

Радвам се, че се записах за курса! Хубаво е да се презареждаме и даваме сили от рутината, стреса и забързания живот, който е всекидневие при учителя! Полезен курс!

Светлана Колчева, 2023-09-09

Относно обучението - много ми хареса видеото с диригента. Подходът, който изначало предполага, че срещу теб стоят мислещи, чувстващи човешки същества, които заслужават, както всяко живо същество, внимание и добро отношение. И как това се "отплаща". Благодаря отново за страхотното обучение. Продължавайте в същия дух.

Мартин Стоянов Училищен психолог IV ЕГ "Фредерик Жолио - Кюри" - Варна, 2023-09-09

Обучението беше невероятно! Балагодаря! Информацията от обучението за типовете родители и ефективната комуникация с тях, организацията и планирането на родителската среща бяха изключително полезни за мен. Много ми хареса нагледния материал за различните типове родители, двата типа учители резонантният и дисонантният, върху която се замислих: "кой тип учител съм".Цялото обучение и особено втората му част - работата на колегите, за начините по които са успели да спечелят родителите на тяхна страна - "добрите практики "- много стойностни идеи и различни подходи! Благодаря!

Христина Макавеева, 2023-05-26

Учител съм само от 4 години, толкова имам зад гърба си и като класен ръководител в Професионална гимназия по лека промишленост „Владимир Димитров – Майстора” – гр. Кюстендил. Бих опитала да приложа „Родителските клубове” от проекта на гр. Шипка, също така и добрите практики от основното училище на с. Ръжена – „Лов на съкровища”. Интересно ми стана и за „помощ”, която биха могли да предложат родителите като освежаване на училището или класните стаи, но тъй като сме държавно училище едва ли ще се приеме от ръководството. Много добри идеи и практики ми представихте, за което сърдечно би благодаря!

Мая Иванова-Пецева, 2023-05-24

Курсът-„Ефективна комуникация и работа с родители“ представи работещи модели, които ще въведа в преподавателската си практика, а материалите по него ще доведа до знанието на родителите и учениците. Ерудицията на лектора е добър пример за взаимодействие-изключителна креативност и дозиране на информацията според целта на обучението.

Таня Цанева, 2023-05-23

Уебинарът беше много полезен, т.к. предложи разнообразни и гъвкави методи за комуникация с родителите. Интересен беше съвременният подход за съпоставка на различните поколения и подходи. Беше обърнато внимание на връзката на родителите като важна част от училищната система. Подкрепям идеята, че без ефективно общуване съвместният процес на работа между учителите и семействата е неосъществим.

Катерина Григорова, 2023-05-23

„Ефективна комуникация и работа с родителите“ Участвах в обучение по тази тема на 20.05.2023 г. Благодаря на д-р Стефания Димитрова за начина, по който бе подбрана и поднесена информацията. Изключително полезно за ежедневната ми дейност е всичко обсъдено по основните теми: 1. Особености на комуникацията с поколенията на родителите и децата 2. Видове родители 3. Ефективна комуникация с родителите 4. Ефективна работа с родителите 5. Добри практики „Най-големият проблем на общуването е, че изглежда, че се е случило.“ Общуването в работата ни се случва всеки ден на различни нива и затова е необходимо да се познават отделните нагласи, очаквания и грижи. В тази насока е важно да се изяснят кои са водещите причини за проблемите в общуването с родителите: • особености на характера на родителя • намалена способност за комуникация • нереални очаквания • недоверие от страна на родителя и др.

Недка Антонова Минчева, старши учител по география и икономика СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Генерал Тошево, 2023-05-20

С голям интерес и удоволствие изслушах лекциите от уебинара „Ефективна комуникация и работа с родителите“ - Видове родители с лектор д-р Стефания Димитрова и Добри практики „Работа с родителите“. Благодаря Ви! Ползотворното общуване е ключово за постигане на успех още от детската градина и училище. Когато са еднакви посланията в училище и у дома за грижа и подкрепа, доказано е, че тогава децата растат по-спокойни и уверени в себе. Повод за размисъл бе условното разделение на родителите в четири категории, оповестено в резултат на изследването на Асоциация „Родители“, възложено от МОН.

Митка Димчева гл.учител ДГ№155“Веселина“, София, 2023-05-20

Обучение „Ефективна комуникация и работа с родители“ / 20.05.2023 г. / Обучението беше с изключително практическа насоченост. Включването на родителите е важен елемент от процесите в училище. Как да ги привлечем не само в случаите, когато има проблем? Какви са бариерите пред родителите да идват в училище и как да ги преодолеем? Включването на родителите е важен елемент от процесите в училище. Участието на родителите в образованието на децата може да се случи в различни контексти, като например: участие в подготовката на домашни, подкрепа в ученето вкъщи, участие в „дни на отворените врати“, конференции и събития в училище, задаване на въпроси и предоставяне на информация на учителите, която да помогне за правилното общуване с детето и разработването на целите в индивидуалния му план. Участието на родителите e ключово за развитието на децата и техните академични постижения.

Румяна Щъркова, 2023-05-20

Получих полезна информация и оригинални идеи, с които да обогатя и разнообразя уроците си. В дигиталната раница открих изключително полезни ресурси. Особено впечатление ми направи образователният сайт "Wordwall". Вече използвах колелото/въртележката в час по литература. Стана чудесен урок за обобщение.

Полина Александрова ОУ "Черноризец Храбър", 2023-05-06

Изключително ми беше интересна първата тема, в която сравнявате различните поколения така обобщено. Имам удоволствието да преподавам на гимназиален курс в училище и наистина всичко, което казвате в лекцията е така. Всеки ден се сблъсквам с предизвикателството да опитвам да правя уроците интересни и разнообразни, така че да предизвикам интереса на учениците и да задържа вниманието им. Необходимо и полезно и за мен самата е да развивам себе си и да се уча на различни техники, които благодарение на лекциите получих. Ще се опитам да приложа още повече всички интерактивни методи и техники, които споделяте за работа в клас. Силно впечатление ми направи лекцията за интердисциплинарните подходи и имайки предвид, че училището, в което работя разполага със STEAM център ще се опитам да приложа това, в моите часове. Ще се опитам да правя повече междупредметни връзки, защото много ми харесаха примерите, които давате. Благодаря за споделените материали и идеи. Обогатиха ме много!

Петя Стоева 105 СУ "Атанас Далчев", 2023-05-05

Отзив за уебинара РАЗВИВАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА Благодаря за положителните емоции, примери от света и още една гледна точка към развитието на емоционалната и социалната интелигентност. С тази осъзната благодарност, аз знам, че помагам и на себе си, подхранвам моята нервна система като секретизирам хормона на щастието окситоцин. Това е и една от думите, на които искам да науча моите деца (децата от моята група в детската градина). Всеки ден с тях си напомняме колко е приятно да благодариш и да ти благодарят. Припомняме си и вълшебните думи, които ни карат да изпитваме щастие, радост, благоговение и любов, с детската песен „Вълшебните думи“. Това, което ще въведа в заниманията в детската градина след този уебинар е именно повече мелодия, песни, музика при разглеждане и разбиране на емоциите. Другият пример, който ни беше показан и видеото, което изгледахме много ме впечатли как децата тренират своята емпатия като наблюдават невербално същество, а именно малкото бебе. В групата ми има няколко деца с брат/сестра под 1 годишна възраст. С удоволствие ще поканя родителите и бебето да ни гостуват. С голям интерес ще наблюдавам реакциите на децата и тяхното поведение. В нашата градина вярваме, че за развитието на социалната интелигентност на децата работата в екип е много важна и се стремим да организираме повече общи проекти, в които децата си сътрудничат обменят опит и сами разпределят ролите си. Друга техника, която използваме е да включваме децата в благотворителни базари. Това са социални дейности, които допринасят за развиване на социалните качества. Веднага след уебинара започнах да практикувам и „Заразяване“ с добро настроение. Не спирам да се усмихвам на децата и използвам всеки свободен момент да разкажа забавна, поучителна и изпълнена с доброта случка. И виждам резултата в децата – те са по-спокойни, по-отзивчиви и внимателни помежду им. В процес на осъществяване е и мястото (кът) в детската градина, където децата да се крият и да дишат дълбоко, за да ги научим да се владеят и да спрат порива от гняв, който се надига вътре в тях. А също и доброто усвояване на техниката „Дълбоко дишане“. Друг пример, който дадохте и ще си взема от уебинара е децата да споделят трите най-добри неща, които са се случили според всеки един от тях за изминалата седмица. Това ще споделяме всеки петък. Друго интересно е играта „Емоционален детектив“, както и разиграването на конкретни ситуации от децата, с което те ще успеят да обогатят своите представи за емоциите и ще се запознаят детайлно с тях. По-подробно ще се запо

Цветелина Мандадгжиева ЧДГ "Фънки Мънки", 2023-03-22

Благодаря Ви! Интересно и провокиращо! Насочихте ме в посока игри за изграждане на скипност в малките групи, ДГ!

Галинка Тонева, 2023-03-12

Изключително добре структурирана информация, поднесена разбираемо и мотивиращо. Важна тема за развитието на образованието и необходимите промени, които трябва да се направят, за да се гради позитивно Новия ученик - компетентен, знаещ и можещ. Благодаря за цялата организация и специално на лектора д-р Стефания Димитрова.

Александрина Янева - студентка в ЮЗУ, 2023-02-20

Участвах в онлайн обучение уебинар КОМПЕТЕНТНОСТЕН ПОДХОД ЧРЕЗ ПОЗИТИВНО ОБРАЗОВАНИЕ Лекторът д-р Стефания Димитрова запозна аудиторията с цялостна стратегия за създаване на образователна среда, която да отговаря на психологическите особености на поколенията Z и алфа, как да се да развиват спонтанно техните компетентности, като ги подготвяме за активни граждани на обществото на знанието. Като учител в начален етап на основното образование и като класен ръководител, открих много полезни практики и техники на социализация, които да създадат дух на позитивно взаимодействие в класа. Работя в иновативно училище, разполагащо с електронни дъски, СТЕМ център и достъп до технологиите, така че огромна част от споделеното ще може да се приложи. Благодаря за полезността на уебинара. До нови срещи!

Елка Станчева - СУ "Иван Вазов" - гр. Плевен,, 2023-02-18

Семинарът на тема КОМПЕТЕНТНОСТЕН ПОДХОД ЧРЕЗ ПОЗИТИВНО ОБРАЗОВАНИЕ беше изключително полезен и интересен за мен и моята педагогическа работа като учител по английски език. До сега съм ползвала груповата работа и преподаването чрез игри в часовете по английски език, но информацията и видеата показани по време на семинара ще ми помогнат да обогатя преподаването си.

Красимира Атанасова-Иванова НПМГ "Акад. Л. Чакалов", 2023-02-18

Отзив за уебинар „ИНТЕРАКТИВНИ МЕТОДИ И ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ ПОДХОДИ В ОБУЧИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС“ – 4.02.2023 г. Много заредена с идеи се почувствах след като се включих в уебинара. Д-р Стефания Димитрова ни представи новите стратегии в образователната среда, свободните образователни ресурси, интерактивните методи и интердисциплинарните подходи. Всяка практика беше допълнена с видеоматериал. Повечето от видеата бяха свързани с дейности на българските учители и техния опит. Като особено полезно за работата на учител по история и цивилизации бих препоръчала Mozaweb.bg от ресурсите, които ни бяха показани. Много се впечатлих от използването на виртуална и добавена реалност в българските училища. От примерите за интердисциплинарни подходи, които ни бяха представени, бих откроила урокът на г-жа Магдалена Пенева. С голямо удоволствие ще приложа някои от интерактивните методи и техники. Благодаря за интересния и полезен уебинар, илюстриран с добри практики от България!

Деница Стоянова IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри", 2023-02-06

Здравейте, искам да споделя мнение за уебинара в който участвах на 04 .02. 2023г. Изключи полезен уебинар. Направи ми впечатление ,че имаше много споделени практики на колеги.Допълнително бяха предоставени материали, които бих могла да използвам в своята практика. Съвременният учител трябва да използва интерактивни методи и различни подходи с които да привлече вниманието на учениците и да активира интереса им. Запознах се с най-новите технологични образователни платформи.От обучението научих за най-новата платформа -дигитална раница. Предложени ни бяха идеи ,които бих могла да използвам за да направя урока интерактивни и интересни, както и различни интердисциплинарни подходи. Благодаря много! Бих се включила отново !

Силвия Денева, 2023-02-06

За мен уебинарът беше полезен- видях хубави примери, начини да се мотивират децата, друг опит и гледни точки. Ще продължа да следя предлаганите обучения, защото те са чудесната възможност за споделяне на опит и излизане от средата. С пожелание за още чудесни срещи, успехи и преди всичко здраве Ви оставям в началото на работната седмица.

Ростислава Бакърджиева, 2023-02-05

Уебинарът ни преложи синтезиран инструментариум от методи и техники за активиране на познавателната, емоционалната, поведенческа ангажираност на учениците. Ценни бяха насоките към конкретни ресурси и примерите за тяхната употреба. Видеоматериалите бяха показателни за процесите на мотивиране, ангажиране и активно включване в образователната среда на съвременните ученици. Споделеният опит и методически материали от колеги, прилагащи интердисциплинарен подход, допринесоха за повишаване на осведомеността ни относно прилаганите добри практики в други училища, което е ценно за съизмерване на собственото ни място в образователната среда. Важно беше да се запознаем с когнитивните разлики, започващи от поколението на милениумите, както и преминаващите през системата в момента Z и Алфа и произтичащите от променените канали за възприемане на информация техники за формиране на устойчиво внимание и траен интерес към учебния материал. Впечатляващо беше вплитането на социалните мрежи в обучителния процес, което ни даде нови идеи за повишаване на мотивацията за учене, стимулиране на критичното мислене и творчеството. Не на последно място се разшири основното ни познание на методи и техники за развиване на способността на учениците да подобрят своите умения за работа в екип.

Магдалена Миланова АEГ "Гео Милев" - гр. Русе старши учител, 2023-02-05

Участвах в уебинара на тема „Интерактивни методи и интердисциплинарни подходи в обучителния процес", проведен на 4.02.2023 г. Това обучение се оказа интересно и полезно за мен. То ми даде възможност да сверя часовника си с най-новите практики и тенденции в образованието. Бяха ни представени многобройни и разнообразни методи, интердисциплинарни подходи и споделени практики. Някои от тях вече ми бяха познати, но други ми дадоха повод да се замисля върху практическото им приложение в моите часове.

Виктор Савов, 2023-02-05

Участвах в уебинар на тема „Интерактивни методи и интердисциплинарни подходи в обучителния процес“ Предоставените по време на обучението 65 интерактивни методи и техники са много интересни и със сигурност ще прилагам повечето от тях в работата си с учениците. Споделените добри практики на учители и филмчетата, които наблюдавахме бяха полезни и вдъхновяващи за мен. Уебинара мина леко, беше интересен и пълен с полезна информация.

Ивелина Димитрова Учител в ГЦОУД в ОУ „Христо Ботев“ гр. Бургас, 2022-12-07

1. С каква нагласа започнахте уебинара? Чувствах се позитивно настроена. Темата за интерактивни методи и интердисциплинарни подходи ме вълнува, понеже всеки ден се опитвам да разнообразявам сухата материя от учебното съдържание чрез различни интерактивни методи и имах огромно желание да се сблъскам с опита на други учители от различни страни, които ги използват. 2. Какво научихте от уебинара? • Научих изключително полезна информация. Запознах се с особеностите на поколенията алфа (поколението на хипермодерност) и Z, които днес са обхванати от образователната система и промените , които настъпват между различните поколения X, Y, Z и алфа. Към тази тема бяха включени и доста интересни филми като този за очилата GOOGLE. (Слагаме тези очила и имаме информация за всичко около нас – във филма показаха как очилата GOOGLE ни подсказват как се прави чай, какви продукти имаме в хладилника, какво може да се приготви с тези продукти, специфики на млякото и т.н.). • Важна за мен беше и информацията за модернизация на традиционното образование чрез активиране на различни параметри на образователния процес. Образователната система има нужда от тази модернизация, към използване на дигитални средства в обучението и нов подход към конструирането на учебния план и програми. Привлече ми вниманието филмът, в който учител включва телефоните в процеса на обучение, понеже вижда, че привличането на интереса на учениците е невъзможно без тези дигитални средства. И по-този начин учениците са по-стимулирани да учат, запомнят по-лесно информацията и за тях е по-интересно. • Разбрах същността на интерактивните методи. Те изискват партньорски взаимоотношения, диалогов вид комуникация между самите учещи, между учащите и интерактивната мултимедия, между учащите и обучаващия. Основните характеристики на интерактивните методи са активност, споделен опит, обратна връзка, размисъл. • Изясних си разликата между метод и техника. Методът е цялостна система от правила за постигане на определена цел, той е вид алгоритъм. Техниката е конкретният начин използван за изпълнение на метода. • Запознах се с принципите за организация на интерактивното обучение. • Наблюдавах добри практики, които различни учители споделят. Гледах клипове, в които учители споделят опита си. Те използват интерактивни методи като документален филм, брошура и много други, за да предизвикат интереса на учениците и да ги стимулират да учат. • Запознах се с различни видове интерактивни методи – дискусионни (беседа, дискусия, дебат, мозъчна атака и др.), ситуационни (казус, ролеви игри, симулативни игри и др.), експериментални (учене чрез преживяване). • Осъзнах разликата между традиционните образователни модели и интерактивните. При традиционните се използват традиционни методи – лекция, демонстрация. Учениците се ангажират със съдържание по пасивен индивидуален начин. Учителят поставя индивидуални оценки и осигурява обратната връзка. При интерактивните образователни методи се наблюдават целенасочени дейности, които дават възможност на учениците да се ангажират със съдържание по активен (практически) и интерактивен начин. Учителят и учениците съвместно поставят индивидуални оценки и осигуряват обратна връзка. • Научих за ефективността на интерактивните методи – повишават мотивацията за учене, създават атмосфера за участие на по-слабо заинтересованите ученици, създават умения за работа в група, самоконтрол, контрол на времето и др. • Запознах се с интердисциплинарното обучение в професионални учебни общности. • Научих за активното учене/ ученето чрез опит и неговите силни и слаби страни. Ученето чрез опит е процес, които се основава на четири главни компонента – опит и преживяване, анализ (осмисляне на преживяното), обобщаване и приложение. То се случва когато внимателно подбраните преживявания се подкрепят от размисъл, критичен анализ и синтез. Ученикът е активно ангажиран с поставянето на въпроси, разследването, експериментирането, любопитството, решаването на проблеми, поемането на отговорност, творчеството и изграждането на смисъла. Резултатите от обучението са лични и формират основата за бъдещ опит и обучение. Като слаби страни може да кажем, че отнема доста време и е необходимо предварително запомняне. • Запознах се с целите на активното учене – използвайки този подход, учителят има за цел учениците да вземат участие в занятие, основано на опит преживяване чрез представяне на една проблемна ситуация, в която да участват чрез ролеви игри, въпросници и други. Учениците да могат да направят съответните изводи, да формират принципите си и насоката си на действие, така че да могат да ги използват в реалния живот. 3. Кои бяха най-интересните моменти от уебинара? • Най-интересни за мен бяха филмите, в които показаха опита и практиките на учители от различни страни – България, Япония и др. • Бях приятно изненадана, когато научих, че в България има проект за виртуална и добавена реалност и 35 български училища работят с нея. Изключително интересно беше да гледам как ученици работят с тази добавена реалност. • Много полезен беше и филмът от Заедно в час, в който ни показаха как учител е повишил мотивацията за учене на своите ученици, като им е възложил цел да прочетат 10 000 страници и записва резултатите и напредъка им всеки ден на едно табло, учениците получават и съответните стикери. • Заинтригува ме също пирамидата на ученето на Едгар Дейл от 1969г. • От голямо значение са и интерактивните възможности за освежаване на вниманието като WHEEL OF NAMES • Изключително интересни примери за активно учене са Чипровските килими , които се правят в час по изобразително изкуство, както и екологичното земеделие (в което учениците се запознават как се прави хляб и много други неща) в час по география. • Тук ще добавя и форум-театърът като метод за разрешаване на конфликти в класна стая. • Филмът, в които се сподели японския опит за учене с преживяване, също предизвика интерес за мен.

НЕСТРИНА АЛБЕНОВА ЧАУШЕВА Неврокопска професионална гимназия "Димитър Талев", 2022-11-08

Бях част от обучението ИНТЕРАКТИВНИ МЕТОДИ И ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ ПОДХОДИ В ОБУЧИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС 5 и 6 ноември. Като педагогически специалист ми беше ползотворно. Добрите практики, които мога да използвам в работата си са доста креативно. Като млад учител по Икономика и Информационни технологии, прилагам някои от практиките и в работата си, но мога да предложа част от идеите Ви и на останалите колеги от колектива, за да е ползотворна работата ни. Благодаря за предоставените материали! Продължавайте напред. Ако има последващи обучения ще се радвам да получавам някаква информация за това. За мен е важно да се развивам в областта си, но и да получавам широк спектър от знания и в други области, близки до моята.

Снежина Боянова, 2022-11-06

ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА УЧЕНИЦИТЕ Радвам се, че очакванията ми от наученото се оправдаха. Приятно съм изненадана, че се представиха добри практики, приложими в българската образователна система. Имаше добър синхрон между теоретичното и приложимото в реалния живот. Дори и теорията бе подбрана, синтезирана и представена по достъпен начин от обучаващия. Стратегиите и техниките, с които се запознах, ми подействаха мотивиращо в професионален аспект. Определено имах нужда от запознаването с иновативни и креативни техники и стратегии, които ще приложа в работата си като педагогически съветник.Малка част от тях ще адаптирам към особеностите на училищната ни среда.

Цветелина Ценова- Иванова, 2022-11-01

ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА-полезен, многокомпонентен, практически насочен, макар и със споделен опит от други страни.

Ася Ванева, 2022-10-31

„Емоционална интелигентност на децата в детската градина“ Уебинарът беше много полезен. Получих знания, които ще ползвам за реализиране на успешни практики, справяне с по-трудните деца, опознаване и овладяване на емоциите на децата, изграждане на способност за общуване, разбиране чувствата на другите

Наталия Асенова 154 ДГ, 2022-10-30

„Емоционална интелигентност за успешно управление на училището/детската градина“? Благодаря Ви, ще използвам хартата и много ми допадна музикалния лидер, който говореше пред учители. За съжаление не запомних името му, а с удоволствие бих пуснала този клип на колегите си на следващата екипна среща.

Милена Дрончева- 98 НУ, 2022-10-30

ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА - Много синтезирано, интересно поднесено знание и много конкретни и практически насочени идеи и техники. Благодаря Ви!

Диана Момчева, 2022-10-29

„Емоционална интелигентност на децата в детската градина“ Темата е изключително актуална и уебинара беше много полезен за мен.

Димитрина Добрева - София; ДГ154 «Сбъдната мечта“, 2022-10-29

„Емоционална интелигентност за успешно управление на училището/детската градина“? За мен лично беше изключително полезен, тъй като го гледах с очите на „член на екипа“, а не на ръководител. Надявам се, ако се озова в позицията на „лидер“ да приложа наученото и да бъда „камертон“ за екипа си.

Р. Бакърджиева, 2022-10-25

„Емоционална интелигентност за успешно лидерство в училището“ Уебинарът беше изключително наситен, интересен и достъпен. Лекторът с изключителна лекота успя да ни въведе и потопи напълно в новата материя. Практическите съвети и упражнения, които са включени също са ценни, защото могат „на готово“ да се приложат. Много благодаря на целия ви екип за вълнуващото преживяване!

Елена Лазарова, 2022-10-23

„Емоционална интелигентност за успешно управление на училището/детската градина“ Изключително полезен, с много източници, даващи пълнота на основните термини и техники.

Теодора Динева-Златарева, 2022-10-23

Днешният уебинар за мен беше изключително ползотворен. Темата ме вълнува и проследих всичко казано от д-р Димитрова с голям интерес. Отлично организиран и технически изпълнен. Единственото, което ми липсваше бе директната комуникация с преподавателя и с останалите участници в обучението, което, разбира се няма как да се случи при този начин на обучение.

Златина Каталиева, 2022-10-22

ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ЗА УСПЕШНО УПРАВЛЕНИЕ НА КЛАСА Курсът беше изключително полезен за мен!Много ми помогнахте! При възможност ще участвам отново в следващи уебинари! Благодаря Ви,Д-р Стефания Димитрова!

Ралица Костова, 2022-10-22

„Емоционална интелигентност за успешно управление на училището/детската градина“? Удовлетвореност. Структурата по темата беше поднесена чудесно, ползотворно и носеща нови емоции.

Валентина Стойнева Тръндушева, 2022-10-22

Уебинарът на д-р Димитрова „РАЗВИВАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНАТА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА УЧЕНИЦИТЕ“ беше изключително информативен и вдъхновяващ. Информацията беше представена по много увлекателен начин, а нагледните примери за прилагането на емоционалната и социална интелигентност на учениците са изключително полезни.

Петя Атанасова, 2022-10-17

„Емоционална интелигентност на учениците“ Обучението ми беше полезно. Материалът по темата беше структуриран и добре представен, с примери и включване на участниците.

Екатерина Кунева, 2022-10-15

След приключване на първата част, изразявам благодарност към екипа Ви и към лектора, д-р Димитрова, за отлично подготвения семинар. Споделените видеоматериали и международен опит са много ценни и очаквам с интерес втората част.

Сийка Колева, 2022-04-16

Уебинарът на д-р Димитрова „Емоционална интелигентност за успешно управление на класа“ беше изключително информативен и вдъхновяващ. Информацията беше представена по много увлекателен начин, а нагледните примери за прилагането на емоционалната и социална интелигентност бяха изключително полезни.

Евелина Тодорова, 2022-04-04

„Емоционална интелигентност за успешно управление на класа“ Много съм доволна от обучението и с нетърпение ще приложа добрите практики в класа. Това което ми прави впечатление е , че съвременният учител трябва да бъде доста добър психолог, много сензитивен и чувствителен към всяка наченка на какъвто и да е проблем в класа. Според мен трябва да има заложени повече такива обучения .

Нина Гелова, 2022-04-03

Много съм доволна от обучението и с нетърпение ще приложа добрите практики в класа. Това което ми прави впечатление е , че съвременният учител трябва да бъде доста добър психолог, много сензитивен и чувствителен към всяка наченка на какъвто и да е проблем в класа. Според мен трябва да има заложени повече такива обучения .

Нина Гелова, 2022-04-03

Емоционалната интелигентност на учениците е важно да бъде развивана, както от родителите, така и от учителите. Учителите в съвременното училище е необходимо да са социално и емоционално свързани със своите ученици, защото така укрепва доверието между тях, взаимоотношенията са някак по-човешки, а не дистанцирани. Хубаво е учениците да виждат насреща си ЧОВЕК, не просто УЧИТЕЛ, който преподава, изисква, изпитва и нанася оценки. За мен уебинарът беше изключително полезен. Сверих си часовника по темата и съм много удовлетворена от моите успешни начинания с учениците в тази област. Надявам се занапред, благодарение на наученото по темата, моите ученици да израстват още по-мотивирани, знаещи, но и емоционално и социално интелигентни, което би им помогнало не само

Илонка Вутова, 2022-04-03

„Емоционална интелигентност за успешно управление на класа“ - За мен този уебинар беше много полезен и интересен, добре поднесена и систематизирана информация. Емоционална интелигентност – умение, което е необходимо да притежава всеки учител, влизайки в час. Подбрани интересни клипчета и примери от далечни за нас култури (японска и американска).

Нермин Хюсмянова, 2022-04-02

ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ЗА УСПЕШНО УПРАВЛЕНИЕ НА КЛАСАЗа мен уебинара беше много полезен, интересен и изчерпателен. Научих нови неща и получих нови идеи, които с удоволствие бих приложила в клас. Надявам се, че ще продължите да правите обучения и уебинари на различни теми и в бъдеще.

Таиса Вълчкова, 2022-04-02

Уебинара „Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение“ бе изключително полезен за мен. Засегна и изясни изключително важни и съвременни теми свързани с проблемите учениците в днешно време. Повиши моята компетенция относно методите за мотивация на немотивирани ученици. Предостави изключителни важни и полезни дигитални ресурси и игрови методи, с които мога да разнообразя атмосферата на учене в дигитална среда.

Мирослав Илиев, 2022-03-27

Моля, приемете моите поздравления и благодарности за прекрасната лектория , която изгледах с огромен интерес. Интересувам се от тази тема и имах потребност да ми бъде споделен толкова ценен педагогически опит . Аз преподавам по МУЗИКА от 5 до 7 клас, в гр.Бяла Слатина- Страхувах се от понятието бинарно и интердисциплинарно обучение, но от видеоматериалите, което представихте, се чувствам въодушевена и по-смела да опитам с моите колеги и ученици. От огромна полза ще ми бъдат 65 методи и техники, които споделихте с нас ….ще опитам непременно някоя от тях.

Галина Христова, 2022-03-26

Класен ръководител съм на „труден клас“, в който има само две момичета…семейната среда в която живеят е нарушена за всички, ценностната система е объркана, поведение, възпитание-почти няма….мотивация-???????Аз обаче опитвам с всички сили в себе си , с цялото си търпение да променя нещата. Тези деца станаха мои, аз ги заобичах и съм мотивирана да ги направя хора , затова ще опитвам със всякакви методи……..Защото вината не е в тях , те само са жертви на объркано общество. И с гордост мога да кажа , че ги научих на респект към мен-класния им ръководител….от тук нататък следва другото …където ще прилагам методи , които чух от вашата презентация .

Десислава Веселинова Ангелова, 2022-03-21

Какво е мнението Ви за уебинара „Емоционална интелигентност на учениците“ За мен този уебинар беше изключително полезен и интересен. Тъй като за първа година работя ежедневно с ученици от 5 клас, които трудно работят в екип, се опитвам още от началото на учебната година, да намеря подходящите методи и стратегии, с които да им помогна да се чувстват по-добре в училище. Като млад и начинаещ учител имам амбицията да променя усещането на учениците за учебния процес и училището като цяло. Вашият уебинар беше точно това, от което се нуждаех.

Антония Велинова Георгиева, 2022-02-21

Радвам се, че очакванията ми от наученото се оправдаха. Приятно съм изненадана, че се представиха добри практики, приложими в българската образователна система. Имаше добър синхрон между теоретичното и приложимото в реалния живот. Дори и теорията бе подбрана, синтезирана и представена по достъпен начин от обучаващия. Стратегиите и техниките, с които се запознах, ми подействаха мотивиращо в професионален аспект. Определено имах нужда от запознаването с иновативни и креативни техники и стратегии, които ще приложа в работата си като педагогически съветник.Малка част от тях ще адаптирам към особеностите на училищната ни среда.

Цветелина Ценова- Иванова, 2022-02-20

Какво е мнението Ви за уебинара „Емоционална интелигентност на учениците“ Уебинарът беше изключително полезен както за мен, като личност, така и за моята преподавателска работа. Опитвам се, още от първи клас, да говоря с учениците си за емоциите. Обяснявам им, че няма лоши емоции има лоши решения и постъпки, в следствие на неправилното им разпознаване. За мен лично трябва да се въведе редовен час, два пъти седмично, по Емоционална интелигентност в училищата в България. Лекторът, д-р Стефания Димитрова, беше много точна в организацията. Презентацията и видеата, които беше подготвила и сподели с нас, бяха много интересни и мотивиращи.

Камелия Райчева, 2022-02-19

Беше представена изключително полезна информация, с която всеки учител може да работи. Много ми хареса, че техниките и стратегиите бяха обяснени подробно как биха се случили на практика, което ме окуражи да използвам някоя от тях в работата си с учениците.

Нели Тодорова, 2022-02-19

Участвах в онлайн обучение уебинар КОМПЕТЕНТНОСТЕН ПОДХОД ЧРЕЗ ПОЗИТИВНО ОБРАЗОВАНИЕ Лекторът д-р Стефания Димитрова запозна аудиторията с цялостна стратегия за създаване на образователна среда, която да отговаря на психологическите особености на поколенията Z и алфа, как да се да развиват спонтанно техните компетентности, като ги подготвяме за активни граждани на обществото на знанието. Като учител в начален етап на основното образование и като класен ръководител, открих много полезни практики и техники на социализация, които да създадат дух на позитивно взаимодействие в класа. Работя в иновативно училище, разполагащо с електронни дъски, СТЕМ център и достъп до технологиите, така че огромна част от споделеното ще може да се приложи. Благодаря за полезността на уебинара. До нови срещи!

Елка Станчева - СУ "Иван Вазов" - гр. Плевен, 2022-02-18

Благодаря за уебинара„СТРЕС И НЕГОВОТО ПРЕОДОЛЯВАНЕ“, лек, приятен и обогатяващ.

Диана Васева, 2022-02-08

„СТРЕС И НЕГОВОТО ПРЕОДОЛЯВАНЕ“? Пълен, изчерпателен с примери от практиката. Презентацията и филмите бяха много полезни. Мисля да използвам в часовете си някой практики. Благодаря за богатия и практически полезен уебинар

Веселинка Стоилчева, 2022-02-08

Уебинарът „СТРЕС И НЕГОВОТО ПРЕОДОЛЯВАНЕ“ бе добре организиран и структуриран. Много полезен, с добре подбрани видеоматериали и с много интересни и свежи идеи. Хареса ми, че споделихте с нас добри практики и провокирахте у мен възможността за прилагане на нови идеи. Аспектите, на които се спряхте, бяха изключително полезни. Оценявам изключителния труд, който сте вложили! Богат материал, поднесен по великолепен начин от лектора д-р Стефания Димитрова! Благодаря лично на нея и на целия екип, организирал и провел този така полезен за всички нас уебинар.

Доротия Иванова, 2022-02-07

„СТРЕС И НЕГОВОТО ПРЕОДОЛЯВАНЕ“? – Добре организиран, с богата информация.

Теодора Иванова, 2022-02-06

За уебинара „СТРЕС И НЕГОВОТО ПРЕОДОЛЯВАНЕ“?- Уникална разработка, поучителен,лекторът превъзходна визия, обноски и начин на обяснение

Паулина Иванова, 2022-02-06

Какво е мнението ви за уебинара „СТРЕС И НЕГОВОТО ПРЕОДОЛЯВАНЕ“? -Интересно, увлекателно, достъпно и професионално представяне на темата с възможности за конкретни практически приложения!

Татяна Христова, 2022-02-05

„СТРЕС И НЕГОВОТО ПРЕОДОЛЯВАНЕ“?- Уникална разработка, поучителен,лекторът превъзходна визия, обноски и начин на обяснение

Паулина Иванова, 2022-02-05

Какво е мнението ви за уебинара „Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение“. Полезен, но сигурно няма да се изненадате ако кажа, че примерите бяха по-интгересни – обикновено теорията се смята за ‚скучна‘ ама без нея не може. Но примерите са тези, които ми пълнят теорията със смисъл и конктерика.

Стефка Китанова, 164 ГПИЕ, 2022-02-01

Уебинарът беше чудесен! Темата беше представена изчерпателно, информацията- добре структурирана, достъпна, надграждаща. Представихте много интересни видеа и различни методи на обучение, които ще ни послужат в обучението. За втори път се включвам във Ваш уебинар и отново останах много доволна от начина, по който представяте темите. Те са актуални, интересни и подпомагат нашата работа като учители.

Петка Иванова, 2022-01-31

Какво е мнението Ви за уебинара „Емоционална интелигентност за успешно лидерство в училището“ Уебинарът беше изключително наситен, интересен и достъпен. Лекторът с изключителна лекота успя да ни въведе и потопи напълно в новата материя. Практическите съвети и упражнения, които са включени също са ценни, защото могат „на готово“ да се приложат. Много благодаря на целия ви екип за вълнуващото преживяване!

Елена Лазарова, 2022-01-31

Какво е мнението ви за уебинара „Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение“ ДБ: Изключително полезен и мотивиращ. Лекторът беше достатъчно изчерпателен и отговори експертно на всички зададени въпроси.

Даниела Бельова, 2022-01-31

За уебинара „Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение“ - Научих повече за поколенията Z и Alpha; - Видях добри практики от колеги

Тоня Христова Белезирева, 2022-01-31

Впечатлена съм от изключителния професионализъм на д-р Стефания Димитрова. Много добро представяне на една актуална тема: "Интерактивни методи и интердисциплинарни подходи в обучителния процес". За мен този уебинар много полезен и интересен. Ще използвам в практиката си наученото.

Надежда Касабова- ресурсен учител към РЦПППО- Пловдив, 2022-01-28

Имах удоволствието да присъствам на уебинар ИНТЕРАКТИВНИ МЕТОДИ И ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ ПОДХОДИ В ОБУЧИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС. Аз съм от поколенията,които изпращаха картички,пишеха писма и ходеха до библиотеката,когато трябваше да потърсят информация. Нямаше мобилни телефони и социални мрежи. Не са ни и липсвали,защото не сме знаели какво е това. Но светът върви напред,а не назад. Технологиите,за добро или за лошо,вече са неизменна част от нашия живот.И ние,учителите,трябва да бъдем в крак с времето. Ключово педагогическо умение в професионалния профил на учителя е умението му да прилага иновативни методи на обучение, което е с голямо значение за подобряване на ефективността на ученето и индивидуалния прогрес на учениците.Интерактивните методи водят до повишаване на мотивацията за учене. В работата си най-често използвам следните интерактивни методи-беседа,дискусия,дебат,мозъчна атака,две истини и една лъжа,казус,ролеви игри.Като учител по английски език имам възможност да използвам интердисциплинарни подходи в часовете си. С участието си в уебинара усъвършенствах своите компетентности за прилагането на интерактивни подходи в класната стая и на интерактивни методи на обучение както на теория,така и чрез запознаване с добри примери от учебната практика.

Йорданка Енева МГ Плевен, 2021-12-18

Бих желала да споделя мнението си за обучение онлайн Интерактивни методи и интердисциплинарни подходи в обучителния процес. Това е втори уебинар, на който присъствам, проведен от екипа Ви. Безспорно беше полезен за мен! Хареса ми, че споделихте с нас добри практики и провокирахте у мен възможността за нови идеи. Практическите аспекти, на които се спряхте, бяха изключително полезни. Оценявам изключителния труд, който сте вложили! Богат материал, поднесен по великолепен начин! Благодаря.

Йорданка Великова Професионална гимназия по транспорт – Русе, 2021-12-18

Чудесно стуктуриран уебинар, много точно и ясно представен от водещата. Коректно и изключително професионално изпълнение. Много полезен, с много интересни и свежи идеи. Предоставена възможност за обмен на идеи с колеги, което още повече го направи полезен. Много добре подбрани видеоматериали и много полезни споделени практики. Проявявам интерес и по други теми поднесени от същия водещ и екип. Благодаря!

Десислава Драганова, Интернет 2021-10-21

Прекрасен лектор. Имаше много интересни и любопитни за мен неща, над които се замислих. Доволен съм.

Владимир Минчев Нуи Русе, Интернет 2021-10-21

„Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение“ Много професионално свършена работа! Ще има голямо значение за бъдещата ни работа! Благодаря Ви!

Венелина Акимова, Интернет 2021-10-17

Уебинарът беше изключително полезен за мен. Открих нови идеи и възможности за мотивация. Благодаря на д-р Стефания Димитрова!

Елка Стоилова, Интернет 2021-10-17

„Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение“ Отлично структурирани презентации, съдържанието – по същество, допълнителните материали (видеа) – интересни и умело подбрани, лекторът – приятен за слушане, поднася информацията с умерено темпо и разбираемо. Беше ми интересно и полезно! Благодаря!

Вирджиния Едуардова, Интернет 2021-10-17

„Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение“ - Полезен. Но има нужда да се учат и родителите, не само проявилите интерес учители. Да се направи кръгла маса с ученици, родители и учители.

веселинка Иванова, Интернет 2021-10-17

Уебинарът „Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение“ беше много полезен, практически насочен, редуваха се различни дейности- дискусия, образователни видеа и споделяне на педагогически опит с кратки лекционни части.

Велина Симеонова, Интернет 2021-10-17

„Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение“ Чудесно изчерпателно представяне по темата. Много полезни и интересни примери, подкрепени и с видеа. За мен обучението е много полезно. Благодаря Ви!

Ваня Мицева, Интернет 2021-10-17

„Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение“ - Изключително полезен и навременен уебинар. Благодаря!

Боряна Кюркчиева, Интернет 2021-10-17

Какво е мнението ви за уебинара „ПОВИШАВАНЕ НА МОТИВАЦИЯТА ЗА УЧЕНЕ В УСЛОВИЯ НА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ“? Обучението беше чудесно. Какво да кажа – сега вече гледам на интерактивните подходи по друг начин. Обяснявам си защо днешните деца са толкова по – различни от децата от пред 10 години и от нас самите когато сме били ученици. Тъй като живеем в динамичен свят и технологиите напредват ежеминутно, трябва да се развиваме, да се „прекрояваме“, да се обучаваме за да бъдем полезни на обществото. С уебинара наистина започнах да гледам по – позитивно на непрекъснатия поток от информация и нуждата от едно или друго обучение. Тук научих, че когато човек е позитивен, тогава е и мотивиран и готов да посрещне предизвикателствата пред които се изправя в училище и навън.

С. Благоева - ст. учител теоретично обучение Професионална гимназия по транспорт, гр. Разлог, 2021-09-30

Уебинарът е изключително полезен. Много интересни са залегналите и изговорени точки. Заредих се с позитивизъм и увереност, че прилагайки наученото от този уебинар ще доведе до повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно и присъствено обучение.

Анна Бучкова 203 ПЕГ " Се. Методий", 2021-09-28

Споделяне на впечатления от уебинар на тема: Интерактивни методи и интердисциплинарни подходи в обучителния процес Уебинарът, който се проведе на 17 и 18.09. беше много интересен и полезен, с практическа насоченост. Лекторът д-р Стефания Димитрова много умело представи различни интерактивни методи и техники. Аз като начален учител ще приложа веднага някои от тях. Ще започна със стимулиране на четенето с цел подобряване на техниката и осмисляне на прочетеното. В часовете на класа ще задам мисията „Таен приятел“. Чрез форум „Театър“ ще разрешаваме конфликти в класната стая. Учениците са вече четвъртокласници и ще приложа взаимно обучение между връстници при разказвателните предмети ЧО и ЧП, тъй като там поднесената информация усвояват по-трудно. Задавам проекти по всички учебни предмети, като се подготвят групово чрез изработване на табла, постери или презентации. С удоволствие бих се включила в нови уебинари по интересни теми, водени от професионалисти като д-р Димитрова.

Мария Георгиева Минкова ст. начален учител в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ гр. Пазарджик, 2021-09-28

Какво е мнението ви за уебинара „Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение“ Определено беше интересен и полезен. През месец Август, 2020 г. участвах и в уебинара на тема „Създаване и развиване на умения за XXI век“ , който също беше много интересен и полезен. Оказа се, че инстинктивно съм използвала някои тактики за мотивиране на учениците, които бяха обяснени в семинара, което ми даде повече увереност в правилността на изборите ми. Имаше и неща, които със сигурност ще приложа в часовете си.

Павлина Календерова, 2021-09-27

Какво е мнението ви за уебинара „Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение“, Изключително полезно с много синтезирано поднесена теоретична част, добре подбрани примери и множество практически идеи.

Вяра Хартарска, 2021-09-27

ИНТЕРАКТИВНИ МЕТОДИ И ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ ПОДХОДИ В ОБУЧИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС Г-жо Димитрова, Трябва да Ви призная, че с нежелание и вътрешна съпротива се записах на този курс, поради простата причина, че исках да си почина след първата учебна седмица - нови ученици, родителска среща с нови родителите, емоционално бях изтощена. След приключване на курса днес 18.09.2021 г.с учудване установих, че се чувствам заредена с идеи. Припомних си и позабравени математически игри, които ентусиазирано прилагах, когато се учех да бъда УЧИТЕЛ, преди 30 години в едно малко селце с 8-10 ученици в клас. Някои от тях ще „поизтупам от прахта“ и ще облека с новите думички - готова да ги прилагам в часовете си като учител по математика в прогимназиален етап. Дано не ме откажат големите класове( по 28-29 деца), в които преподавам! Много неща казани от вас си записах, други не успях, но също ме впечатлиха. Допаднаха ми следните методи и техники, и мисля да ги прилагам като класен. • Играта „Таен приятел“ – за стопяване на ледовете в новия ми клас • „Прогноза за времето“- за проследяване на емоционалното състояние на моите петокласници в началото и в края на часа( уч. ден) Мисълта на Конфуций ще предложа да стане девиз на класа ни.

Д. Златанова, 2021-09-27

Курсът за интерактивните методи ми беше интересен и ще ми бъде много полезен в работата. В лекцията бяха засегнати всички основни моменти на интерактивното образование и разяснени много видове методи и техники, които можем да използваме. За мен беше важно да науча за някои особености на новите поколения, които на пръв поглед остават скрити. Също така, че един от най – важните елементи е обратната връзка. Много ценни са добрите практики на колегите, представени във видеата. Техните постижения в мултикултурна среда и реализираните проекти са доказателство, че не трябва да се отказваме при трудности и провали, а да търсим подходящите методи и да ги използваме системно.

Павлина Гочева, 2021-09-27

за проведения уебинар „Интерактивни методи и интердисциплинарни подходи в обучителния процес“ Лекторът по темата Д-р Стефания Димитрова е изключително ерудирана и подготвена. Теоритичната час бе кратка и точна поднесена по интересен начин. Видяхме много примери за прилагане на интердисциплинарни методи и техники в различните етапи на обучение.

Теодора Ненова –ст.учител в СУ“ДимитърБлагоев“-гр.Провадия,обл.Варна, 2021-09-27

За мен този уебинар ми беше от изключителна полза. Успях да обогатя методите и средствата, с които мога да мотивирам учениците си в условие на продължително дистанционно обучение. Благодаря Ви!

Слави Кадиев НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ", 2021-09-25

Обучението на тема „Интерактивни методи и интердисциплинарни подходи" беше интересно и полезно. Темата беше поднесена по разбираем и запомнящ се начин. Новост за мен беше категоризацията на поколенията, както и особеностите най-вече на Z и Алфа поколенията. Много ми харесаха и видеата, и това, че бяха с български учители и ученици, и споделения опит на колегите.

Даниела Димитрова, 2021-07-03

Обучението в курса „Интерактивни методи в обучителния процес" беше интересно и увлекателно. То беше с ясно изразена практическа насоченост, което го прави много полезно в учебния процес. Детайлно бяха представени различни методи, примерите бяха ясни, приложими и вдъхновяващи. Удовлетворена съм от наученото по време на обучението.

Янка Янева учител в СУ "Димитър Благоев" Провадия, 2021-07-03

„Интерактивни методи и интердисциплинарни подходи" с лектор д-р Стефания Димитрова искам да споделя моите приятни впечатления. Точно и ясно поднесена информация, подкрепена с много примери. Чух интересни и полезни методи и подходи за повишаване мотивацията учениците. Актуална информация за поколенията на XXI век, за особеностите на Z и Алфа поколенията. Изпратените от лекторката материали за интерактивни методи и техники са интересни и ще бъдат полезни в моята учебна практика. Някои от тях ги прилагам в моите учебните часове по предприемачество и география - мозъчна атака, оценки за групова работа, учене чрез правене, самостоятелно търсене и извличане на информация, екипна работа по казуси и др. Със сигурност ще се възползвам и от други от предложените. Изключително добро впечатление ми направиха видеоклиповете от български училища и споделянето на педагогически практики от български учители. Обучението беше полезно и приятно за мен.

Пламена Стефанова, 2021-07-02

На проведения на 25-26.06 2021г уебинар на тема „Интерактивни методи и интердисциплинарни подходи в обучителния процес" увлекателно бяха представени стратегии и методи повишаващи мотивацията за учене и развиващи креативността у учениците. Споделените педагогически практики ме подтикнаха да се замисля какви интерактивни техники прилагам аз в обучението на своите ученици. Преподавам информационни технологии и най-често ИТ са част от интердисциплинарните уроци. Учениците с удоволствие се включват в изследователски дейности изискващи използването на компютър и интернет. С по-малките ученици често използвам игровия подход, а с по-големите състезания и турнири, а проектната работа в края на годината е любима на малки и големи. Заредих се с много идеи които да се опитам да развия с учениците си и се надявам да се получат така както си ги представям. Благодаря за ползотворното сътрудничество и споделения опит.

Магдалена Пенева СУ „Димитър Благоев" гр. Провадия, 2021-07-02

Във връзка с проведеното обучение на 25.06. и 26.06. на тема „Интерактивни методи и интердисциплинарни подходи" с лектор д-р Стефания Димитрова искам да споделя, че беше интересно и полезно за мен. Точно, ясно, синтезирано, подкрепено с много примери поднасяне на информацията. Актуална информация за поколенията на XXI век и за особеностите на Z и Алфа поколенията. Изпратените от лекторката материали за интерактивни методи и техники са интересни и полезни. Някои от тях прилагам в моята педагогическа практика като учител по български език и литература - мозъчна атака, оценки за групова работа, измислени диалози и др. Със сигурност ще се възползвам и от други от предложените. Много ми хареса, че видеоклипчетата бяха от български училища с български учители и ученици. Обучението беше и полезно, и приятно. Желая ви успехи!

Камелия Лазарова, 2021-07-01

„Развиване на умения за адаптивност и устойчивост“? Изключително обогатяващ: конкретен, логично обоснован и структуриран, добре илюстриран, интересен и многон полезен.

Мима Бакоева ГПЧЕ "Ромен Ролан", 2021-04-26

„Развиване на умения за XXI век“ Моето мнение е впечатляващо. Презентирането, обясняването и видео материалите бяха много добре подбрани и ясно обяснени. Допринесоха ни яснота и отговори на въпросите, свързани с образователният процес в 21 век. Имаше ясни мотиви и идеи за по-добри стратегии в образованието, които ние учителите е хубаво да приложим в учебният процес. Имахме поглед върху методите в образователният процес в други държави, които имат различни от нас подходи и действия на работа. Разгледахме и директните методи - разбиране и справяне със ситуациите, цели и навици, ценности и взаимоотношения, внимание и осъзнатост и други.

Марияна Вълкова, 2021-04-21

„Развиване на умения за адаптивност и устойчивост“ Много полезен и интересен уебинар. Доволна съм от обучението. Лекторът, Д – р Стефания Димитрова, разясни подробно и изчерпателно темата: „Развитие на умения за адаптивност и устойчивост“…професионално проведен уебинар

Елина Могилска, 2021-04-18

Уебинарът , в който участвах , беше много добре подготвен и представен от лектор д-р Стефания Димитрова . От него научихме по какъв начин да им грабнем вниманието на своите немотивирани ученици да добият интерес от ученето в условията на дистанционно обучение. Научихме за мотивацията на учениците, особеностите на поколението Z и ALFA и факторите за устойчиво внимание. Също така се запознахме и със стратегии, методи и техники на „ Позитивното мислене” и видяхме добри практики. Запозна ни и с различни виртуални награди които да подготвим за нашите ученици. Ще се радвам да има още такива уебинари в който да взема участие.

Гергана Йорданова СУ"Св.Кл.Охридски"гр. Дупница, 2021-04-15

Изнесената информация от лектор Д- р Стефания Димитрова е подробна и задълбочена, целенасочено отговаря на въпросите, свързани с повишаване на мотивацията на учениците за учене в условия на дистанционно обучение. Ще приложа на практика получените знания в работата си, надявам се на положителни резултати. С удоволствие ще взема участие в следващ уебинар!

Елена Могилска, 2021-04-13

Смятам, че това беше едно от най-интересните и вдъхновяващи обучения ,на които съм присъствала. Лекторката беше изключително спокоен и ерудиран човек. Имаше много интересни материали и клипове и особено много бях впечатлена от речта на Бенджамин Зандър ,свързана със Слънчевата педагогика. Бих се радвала да организирате уебинар изцяло на тема „Слънчева педагогика“. Смятам, че голяма част от бъдещето на учителската професия ще е насочена в тази посока за напред.

Николина Панова СЕУ "Св.Паисий Хилендарски", 2021-04-13

Дава ни представа за особеностите на поколенията Z и ALPHA и как да подходим към тях.

Елена Могилска, 2021-04-11

Благодаря! Харесва ми, записах се , защото все си мисля, че трябва да подобря начина си на работа в дистанционно обучение. Не на последно място- да науча различни похвати и да обменя опит.

Антоанета Тодорова, 2021-04-11

„Развиване на емоционалната и социална интелигентност в детската градина“ Много хубави идеи ни поднесе д-р Димитрова за справянето с емоциите и за цялото емоционално състояние на децата. Игри които можем да използваме в детската градина, с които децата да показват своите емоции и чувства.

Геновева Миланова, 2021-04-04

„Развиване на умения за XXI век"? Уебинарът беше изключително интересен , отговарящ на много въпроси , но и поставящ въпроси за образователната ни система, нейните цели и развитие.

Анета Пернишка, 2021-04-03

Какво е мнението ви за уебинара „ПОВИШАВАНЕ НА МОТИВАЦИЯТА ЗА УЧЕНЕ В УСЛОВИЯ НА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ“ Изключително интересен като тематика, много професионално структуриран и поднесен, полезен като съдържание. Аз самата съм привърженик на позитивната педагогика. Теорията за слънчевата педагогика ме провокира да прочета повече по темата.

Маргарита Янакиева-Йорданова -АЕГ Русе, 2021-03-31

Преди всичко трябва да кажа, че уебинарът бе добре технически организиран и обезпечен, което не затрудни представянето и възприемането на съдържанието. Считам, че предварителната техническата подготовка е много важна предпоставка за успеха на коя да е дейност, която осъществяваме с помощта на съвременните технологии. Съдържанието бе отлично балансирано: научна информация (теория и данни)– практически техники и подходи; презентации и видео съдържание; лекция и дискусии. Лично аз научих много нови неща: за Z и Alfa поколенията, за „Слънчевата“ педагогика, за класната стая на две скорости и много други. Впечатлен съм от лектора д-р Стефания Димитрова и благодаря лично на нея и на целия екип, организирал и провел този така полезен за всички нас уебинар.

Явор Стамболиев, 2021-03-30

С интерес изслушах лекцията. Беше изключително полезна за начинаещ учител като мен. Този уебинар ще ни помогне да бъдем по-ефективни в мотивирането на учениците по време на дистанционното обучение и не само!

Полина Кирева, 2021-03-30

Смятам, че уебинарът бе отлично организиран и реализиран откъм съдържание и начин на представяне. Темата е от изключително значение, защото при продължителното дистанционно обучение е от съществена важност поддържането на интереса у учениците и търсенето на нови методи за взаимодействие. Информацията бе полезна . Д-р Стефания Димитрова постави акцент върху ключови за преподаването проблеми и търсеше обратна връзка с учителите.

Пламена Дочева, 2021-03-30

ПОЛЕЗЕН Е , ЗАЩОТО МЕ НАКАРА ДА ПРЕОСМИСЛЯ СВОЯТА ПРОФЕСИЯ КАТО ФАКТОР В ОБЩЕСТВОТО, А СЪЩО И ОТНОШЕНИЕТО МИ КЪМ НЕМОТОВИРАНИТЕ УЧЕНИЦИ, КОИТО ЧЕСТО ИМАТ НУЖДА ОТ ПОМОЩ, НО НЕ ЗНАЯТ КАК ДА АРТИКУЛИРАТ ТОВА.

Милена Чернева АЕГ Русе, 2021-03-30

Смятам, че е изчерпателен и богат с информация по отношение на темата и че дава конкретни способи, които ще улеснят учителите и ще спомогнат за включването на повече деца в образователния процес, в която среда да се случва той. Има и много конкретни техники за подпомагане на дистанционното обучение. За мен е много добър и полезен. БЛАГОДАРЯ!

Милена Пилюшка, 2021-03-30

Втората част ми беше определено по-интересна.

Милена Бъчварова, 2021-03-30

Какво е мнението ви за уебинара "Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение"? Богата, но систематизирано поднесена информация и илюстративен материал с клиповете, чието място беше добре предвидено и като връзка със съдържанието, и като възможност за „отдих” от слушането. За жалост не успях да запиша всичко. Ако има възможност да бъдат изпратени презентациите, ще бъдем благодарни с останалите колеги.

Марияна Петрова Старши учител по български език и литература АЕГ „Гео Милев”, гр. Русе, 2021-03-30

Уебинарът "Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение" беше изключително интересен и полезен. Всичко, което бе казано и предложено като варианти за усъвършенстване и подобряване на часовете може да бъде приложено и в присъствена среда. Благодарна съм, че имах възможност да участвам

Десислава Калоянова, 2021-03-28

Какво е мнението ви за уебинара "Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение"? СПОРЕД МЕН НЯМА НИЩО ПО-ДОБРО ОТ ЖИВАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ УЧИТЕЛ И УЧЕНИК, БИЛО ТО МОТИВИРАН ИЛИ НЕМОТИВИРАН. ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПЪЛНОЦЕННО, ТО Е ЗАМЕСТВАЩО И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ.

Весилина Кирова ЧСУ Мечтатели, 2021-03-28

Какво е мнението ви за уебинара "Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение"? Лекцията с информацията, която получих за добрите практики и методите на Позитивното образование ще помогне да приложа по ефективно желанието ми да имам мотивирани ученици.

Давид Исьов, 2021-03-28

Какво е мнението ви за уебинара "Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение"? Научих много за методите на преподаване, за да се справя с учениците в дистанционната среда.

Мария Бонкина, 2021-03-28

Участвам за първи път в уебинар на „Мадара“ CIREC. Забелязах първо, че имаше много постоянни участници, участвали и в други организирани обучения, което е красноречив факт за качеството. Уебинарът беше организиран, протече стегнато структурирано, без отклонения от темата, примерите бяха точно премерени. Бързо се адаптирах към средата (платформата). Предоставиха ни се материали и други източници за ресурси. В крайна сметка, самомотивирах се да участвам и в други подобни уебинари, организирани от „Мадара“, съвместно с ДИУУ, макар да се отнасяха повече за началното и основното училище. БЛАГОДАРЯ!

Елеан Друмев ПГЕ Русе, 2021-03-28

Благодаря за разнообразните методи, който споделихте, една част от тях ги използваме. Полезно е и да направим сравнение и да видим , че нервите, който ни косва си заслужават. Причината не е в нас а в поколението - те имат различни възприятия.

Елена Колчева, 2021-03-28

Какво е мнението ви за уебинара "Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение"? Беше интересно и полезно. Лекторът отлично си водеше нещата. Материалите от библиотеката много ми харесват и със сигурност ще ги използвам – и колелото, и звуковите похвали, и полезните практики и връзки – дават конкретни идеи, които да приложиш в час, а точно от това се нуждае най-много всеки практикуващ учител.

Ивета Димитрова, 2021-03-28

Какво е мнението ви за уебинара "Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение"? ЕДИН НАИСТИНА ПОЛЗОТВОРЕН И ДОБРЕ СТРУКТУРИРАН УЕБИНАР, ДАВАЩ МНОГО НАСОКИ ЗА РАЗВИТИЕ НА КОНКРЕТНИТЕ МЕТОДИ, ШИРОК НАБОР ОТ ПОЛЕЗНИ ПРАКТИКИ И ДОБРА ОБРАТНА ВРЪЗКА! СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ИМАХ ВЪЗМОЖНОСТ ДА БЪДА ЧАСТ ОТ НЕГО!

Илияна Петрова ПГТ Самоков, 2021-03-28

Какво е мнението ви за уебинара Повишаване на мотивацията за учене в условия на дистанционно обучение Много полезен – научи ме на много методи и техники за повишаване на мотивацията на учениците, интересно поднесен – с много примери и добри практики на учители.

Вероника Иванова, 2021-03-28

Какво е мнението Ви за уебинара „Развиване на умения за XXI век“? Обогатяващ и много полезен. Чудесно структуриран и ясен, с прекрасно темпо и професионално представяне от Проф. д-р Стефания Димитрова. Благодаря

Мима Бакоева, 2021-03-20

Какво е мнението Ви за уебинара „Развиване на умения за XXI век"? Уебинарът беше изключително интересен , отговарящ на много въпроси , но и поставящ въпроси за образователната ни система, нейните цели и развитие.

Анета Пернишка, 2021-02-28

. Какво е мнението Ви за уебинара „Развиване на умения за XXI век“? Моето мнение е впечатляващо. Презентирането, обясняването и видео материалите бяха много добре подбрани и ясно обяснени. Допринесоха ни яснота и отговори на въпросите, свързани с образователният процес в 21 век. Имаше ясни мотиви и идеи за по-добри стратегии в образованието, които ние учителите е хубаво да приложим в учебният процес. Имахме поглед върху методите в образователният процес в други държави, които имат различни от нас подходи и действия на работа. Разгледахме и директните методи - разбиране и справяне със ситуациите, цели и навици, ценности и взаимоотношения, внимание и осъзнатост и други.

Марияна Вълкова, 2021-02-28

Какво е мнението ви за уебинара „Развиване на емоционалната и социална интелигентност в детската градина“? От една страна, развиването на емоционална интелигентност у децата помага за това те да са по-спокойни и да разрешават лесно, бързо и ефективно настъпили конфликти. Това ги прави по-концентрирани и целенасочени , като им помага да се справят по-добре с материала и да постигат по-високи резултати. Бих използвала техниката за 4-те секунди вдишване, задържане, издишване. Много хубави идеи ни поднесе д-р Димитрова за справянето с емоциите и за цялото емоционално състояние на децата. Игри които можем да използваме в детската градина, с които децата да показват своите емоции и чувства.

Геновева Недкова, 2021-02-14

Какво е мнението ви за уебинара „Развиване на емоционалната и социална интелигентност в детската градина“? Уебинарът беше чудесен, с уж неща, които знаем или по–скоро имаме усещане за тях, но прекрасно формулирани и предадени с думи и практически съвети за прилагане. Ще използвам техниката на цветето и свещичката, Костенурко и диплом Супер приятел и различни техники за справяне със стреса.

Петя Маринова, 2021-02-14

8. Какво е мнението ви за уебинара „Развиване на емоционалната и социална интелигентност в детската градина“? Уебинара, в който взех участие на 13 и 14.02.2021г. ме обогати , освободи от доста предразсъдъци по повод обучението от разстояние и ми даде нови идеи за работа. Сърдечно Ви благодаря. Най – много харесах и ще приложа в практиката си различните игри за емоционална грамотност. Децата с които работя са от смесен произход и много често, поради билингвизма си, не умеят да наричат емоциите си с правилните им имена. Най-много ми допадна техниката с дневника, в който трябва да записваме всички дребни хубави неща, които ни се случват всеки ден и след това често да го прочитаме. За децата, с които работя смятам, че е най-важно да ги науча да изразяват собствените си емоции и да се съобразяват с емоционалното състояние да приятелчетата си в ДГ и у дома.

Милена Георгиева, 2021-02-14

За уебинара „Развиване на емоционалната и социална интелигентност в детската градина“? Изключително полезна информация с теоретична и практична насоченост; научихме за стратегии, техники и игри, споделихме опит. Благодаря на лектора – д-р Димитрова

Галя Милкова, 2021-02-14

За мен този уебинар беше много полезен и интересен , благодаря на лектора: д-р Стефания Димитрова за мен бе голяма удоволствие да участвам . Научих много интересни техники и похвати, които ще прилагам в педагогическата си практика .

Цветелина Владимирова, 2021-02-14

На практика се оказва, че емоционалната интелигентност има много значима роля за успешна личностна и социална реализация. За мен този уебинар ще бъде полезен за практиката ми в бъдеще. Ще ми помогне в сложните житейски и професионални ситуации. Благодаря за споделения опит и техники!

Есин Тефикова, 2021-02-14

Уебинарът е чудесен с конкретни предложения и техники, насърчаващи ни да експериментираме и най-вече да рефлектираме върху собствената си работа с цел промяна.

Мима Бакоева ГПЧЕ Ромен Ролан, 2021-02-05

Какво е мнението Ви за уебинара „РАЗВИВАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА“? Уебинарът беше изключително интересен с примерите, които ни бяха дадени и със сигурност много полезен за практическата ни дейност в ДГ. Децата тепърва изграждат своите личности и с напътствията на своите родители и учители се формират редица личностни качества, които остават за цял живот.

Светлана Венкова Частна Детска Градина „ Андерсен“,, 2020-10-03

Какво е мнението Ви за уебинара „РАЗВИВАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА“? Информацията беше добре поднесена и полезна,както за самите нас,така и за работата ни с децата. Накара ме да си обясня поведението на децата и защо реагират по определени начини. Дадохте ни насоки с които да им помогнем . Благодарим Ви!

Пенка Стоянова, 2020-10-03

Какво е мнението Ви за уебинара „РАЗВИВАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА“? Според мен уебинара предоставя информация, която би била полезна на всеки работещ с деца.

Ирена Хараланова, 2020-09-28

Какво е мнението Ви за уебинара „РАЗВИВАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА“? Добре поднесена и систематизирана информация за едно умение (емоционална интелигентност), което е необходимо да притежава всеки учител, влизайки в час. Интересни клипчета и примери от далечни за нас култури подбрани по темата.

Шенол Ахмед, 2020-09-28

„РАЗВИВАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА“ Темата – много интересна. Материалите – поднесени елегантно и професионално. Дистанционната форма – удобна и лесно достъпна. С удоволствие ще се включа отново .Изключително ползотворна работа- научих нови неща и видях добър опит на колеги във видио материалите. Благодаря Ви!

Бисерка Михалева, 2020-09-27

Какво е мнението Ви за уебинара „РАЗВИВАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА“? Възхитена съм от уебинара! Теорeтически и практически се обогатих. Ще използвам придобитите знания в ежедневната си работа. Благодаря Ви!

Росица Вълчева, 2020-09-27

уебинара „Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа“? За мен уебинара беше изключително полезен и важен. Научих много нови неща за които преди не бях чувала и които ще използвам в практиката си. Преподавателят беше изключително любезен и отговаряше на всичките ни въпроси. Много благодаря за възможността да участвам в този уебинар.

Рени Хаджийска, 2020-08-29

Добре че имахме много време, дори не усетих как мина уебинара "Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа" . Чувствам се по-уверена в себе си. Интуитивно съм стигнала до някои техники, които научих тук.

Росица Недялкова, 2020-08-27

„Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа“? Удоволствие бе за мен участието ми в семинара. Практическата насоченост е от изключителна важност. Мостът Япония- България ми допадна. Много от представените техники ще приложа в класа си. Благодаря на д-р Стефания Димитрова !

Севдалина Назърова, 2020-08-27

уебинара „Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа“? Много ползотворени полезен уебинар. Научих много нови,интересни и полезни неща,които смятам да приложа в учебният процес.

Петър Петров, 2020-08-26

„Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа“? Вдъхновяващи идеи ,полезна информация

Радост Кунчева, 2020-08-26

Изключително полезен за работата ни като учители уебинар. Немалко от показаните видеа бихме могли да се опитаме да приложим при нас в училище.

Светла Иванова Димитрова, 2020-08-26

Добре поднесена и систематизирана информация за едно умение (емоционална интелигентност), което е необходимо да притежава всеки учител, влизайки в час. Интересни клипчета и примери от далечни за нас култури (японска и американска) подбрани по темата.

Габриела Петкова, 2020-08-26

„Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа“? - точна, ясна и прикрепена с много примери – запомняща се лекция! Благодаря!

Анелия Бакларева, 2020-08-26

„Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа“? Предлага различни възможности за личностно развитие и методи за прилагане на наученото в личен, професионален или обществен план. Младите хора са основен двигател на промяната, а сега това е повече от нужно!

Анелия Миткова, 2020-08-25

Беше невероятно преживяване. Допир до Вашето знание и до Вас като позитивен, знаещ и мъдър професионалист и педагог - беше безкрайно ценно за мен. По време на курса много от споменатите неща бяха и мои скрити „тайни мисли“, които Вие подкрепихте. Благодарение на Вас открих, че не съм сама и за което още веднъж ВИ БЛАГОДАРЯ! По-конкретно – след курса обърнах по-специално внимание на повлияването на парасимпатиковата нервна система, както и на практката - „не променяйте другия, а го окуражавайте той да търси удоволствия, които го карат да бъде щастлив“.

Наталия Стоева, 2020-08-25

Смятам, че уебинарът е изключително полезен освен за практическото му приложение във всяка професионална сфера на живота, но и за личния успех в затрудненията и трудностите при общуването с близките и хората, които ни заобикалят. Емоционалната интелигентност предлага широк спектър от възможности и варианти, свързани с взаимоотношенията. Това, от своя страна, е в пряка връзка със способността ни да бъдем щастливи. Тоест колкото по-емоционално интелигентен е един човек, смятам, че толкова той е и по-щастлив и има правилна преценка за това, как да се държи в различни ситуации. Нагледният материал, използван в уебинара, е много добре подбран. Освен че е изключително интересен, дава ясна представа каква е практическата насоченост на използваните техники и какви са последиците от тях. Удовлетворена съм напълно от темата и прецизността и компетентността на д-р Стефания Димитрова

Наталия Берберова, 2020-08-25

„Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа“? На този уебинар видях полезни техники за работа в класа. Смятам да приложа в подходящия момент някой от тях. Благодарна съм за изчерпателно изложения материал. Заниманията преминаха в спокойна атмосфера, приятно и ползотворно, на фона на цялата критична обстановка в страната и в Европа.

Севдалина Назърова, 2020-08-25

Лично на мен много ми хареса. Получих важна информация в синтезиран вид и достатъчно онагледена. Доктор Димитрова е чудесен лектор. Поздравления!

Марина Петрова, 2020-08-25

„Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа“? Изключително интересен и полезен за работата ни като учители. Методите от показаните видеа бихме могли да се опитаме да приложим в училище.

Цеца Атанасова Велкова, 2020-08-25

за уебинара „Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа“изключителен ,еродиран ,достъпен и приятен лектор; със спокоен и приятен глас. С голямо удоволствие бих участвала и в друг уебенар със същия лектор. Чудесно поднесен и изключително полезен материал. От сърце благодаря!

Теменужка Пехливанова, 2020-08-25

„Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа“? Удоволствие бе за мен участието ми в семинара. Практическата насоченост е от изключителна важност. Мостът Япония- България ми допадна. Много от представените техники ще приложа в класа си. Благодаря на д-р Стефания Димитрова !

Севдалина Назърова, 2020-08-25

уебинар „Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа“? Беше ползотворен, в рамките на определеното време се разгледаха основните аспекти на двата вида интелигентност, имаше интересни видеа и упражнения. Поставена беше основа за по-задълбочено изучаване на различните видове интелигетност. Уебинарът беше удоволствие за мен. Бих се включила и в други ваши обучения за в бъдеще.

Росица Милкова Недялкова, 2020-08-24

Темата е изключително обширна и 8 часа не са достатъчни. Продължителността на часовете е голяма. Вътрешният учителски часовник е настроен за ритъма 45/10. А и физиологичните възможности на организма са такива. Несъразмерността на часовете спрямо почивките води до бърза уморяемост, намаляване на концентрацията и формално присъствие на практика при най-добро желание за участие. Не ми хареса общуването само чрез писане. Тромаво, бавно, липсва важният за мен елемент – директната гласова връзка с останалите присъстващи

Марияна Недева-Димова, 2020-08-24

Уебинарът „Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа” ми хареса подготвеността на лектора, спокойния тон, наблягането на всичко необходимо. Научих стратегии, методи и техники, които ще ми бъдат в полза в работата ми по-нататък. Темите, които бяха засегнати, бяха интересни и полезни.

Боряна Карастоянова, 2020-08-24

Уебинанара „Емоционално интелигентност за успешно лидерство в класа” ми хареса подготвеността на лектора, спокойният тон, наблягането на всичко необходимо. Научих стратегии, методи и техники, които ще ми бъдат в полза в работата ми по-нататък. Бих се включила и в следващи Уебинари.

Валентина Спасова, 2020-08-24

Искам да изразя удовлетворението от участието си в уебинар на тема: РАБОТА С ТРУДНИ ДЕЦА В НАЧАЛНОТО УЧИЛИЩЕ на 28 и 29 /03/2020 10:00. Водещата беше невероятен професионалист. Получих увереност, че всяка ситуация може да бъде овладяна. Хареса ми всичко. Мисля, че отделните части бяха изключително балансирани. Имаше баланс между теория и практика, програмата се спазваше точно, имаше добронамереност от страна на лекторката и много конкретна и полезна обратна връзка. За тези 2 дни се пренесох в един напълно нов свят. Научих неимоверно много неща и срещнах чудесни хора във виртуалната зала. Благодаря Ви!

Илия Сидеров - директор Основно училище "Светлина", 2020-03-29

Уебинанарът „Емоционално интелигентност за успешно лидерство в класа” ми хареса подготвеността на лектора, спокойният тон, наблягането на всичко необходимо. Научих стратегии, методи и техники, които ще ми бъдат в полза в работата ми по-нататък. Бих се включила и в следващи Уебинари.

Валентина Спасова, 2020-03-22

Аз за първи път се включвам в обучение на фондация Мадара-България. Много се радвам, че се включих.

Мая Христова - МГ Гео Милев - Плеван, 2020-03-21

Уебинарът беше структуриран. Лекторът беше специалист в областта и даде полезни съвети. Предостави материали, с които всеки може да обогати своите представи за понятието „емоционална интелигентност“. Имаше упражнения и се даде възможност за задаване на въпроси по темата.

Любка Лакова, 2020-03-16

Темите,които бяха засегнати,бяха интересни и полезни.Различните методи и техники,за които стана въпрос са с реална практическа приложимост.

Йорданка Венева, 2020-03-08

Изключително интересно и полезно. Лекторът голям професионалист. Материята ни беше предоставена изчерпателно, систематизирано и научно. Подкрепена с видео материал подкрепящ теоритичните и практическите постановки в изложението. Много от методите и техниките научени на уебинара ще използвам в моята практика. Техниката „Позитивен дедектив“ – осебено ме впечатли. Както и видеото за Tal Ben Shahar - Big Talk Много щастие и професионални успехи!

Татяна Венева-Джелепова 108 СУ "Никола Беловеждов", 2020-03-07

Хареса ми техниката "Позитивен детектив" Лекцията беше професионална, с хъс и отдаденост. Страхотно, много благодаря!

Татяна Венева-Джелепова 108 СУ "Никола Беловеждов", 2020-03-07

Първоначално бях скептично настроена, но много бързо разбрах, че всичко започва от ролята на учителя и неговото отношение, а не толкова от страна на децата. Хубаво би било да имаме повече часове в българското ни училище, в които да имаме възможност за емпатийно споделяне за обучение на тема щастие.

Гергана Байкушева ЧСУ "П.Р Славейков", 2020-03-07

Беше интересно и научих важни неща и за мен самата. Благодаря!

Пенка Ганчева, 2020-03-07

Беше ми много интересно. Мисля, че със сигурност ще опитам да пробвам някои техники от уебинара "Позитивно образование"

Сашка дончева-Неделчева, 2020-03-07

Разказвам на учителите и всички са ентусиазирани. Дано да започнем постепенно да правим постепенно позитивно училище и да дадем повече възможности на децата иги направим щастливи хора. Получих 90 писма и едно стихотворение след като приложих техниката, която споделихте в уебинара позитивно образование. Благодаря дадохте ми нови хоризонти!

Анета Пернишка, 2020-03-07

Научих много нови неща. Много полезен за работата ми в детската градина. Техниките за релаксация, които предложихте ще са полезни както за децата, така и за мен. Благодаря Ви за изключителната лекция!!!

Светла Георгиева, учител ДГ "Теменуга" с. Равнец, 2020-02-17

Изключително удобен начин за обучение, прекрасен лектор, лесна комуникация, интересна и полезна тема "Работа с трудни деца в детската градина".

Десислава Милева ДГ "Теменуга" с Равнец, 2020-02-16

Благодаря Ви! Уебинарът "работа с трудни деца в детската градина" ми беше много полезен! С голяма радост ще препоръчам на всички мои колеги.

Катя Радева ДГ"Ален мак" с Вълнари, 2020-02-16

Уебинарът Работа с трудни деца в детската градина ми беше много полезен. Вярвам, че ще помогне работата и с децата занапрад, както и в отношенията ми с моето собствено детенце. Благодаря!

Ивелина Гелкова НУ"Д-р Петър Берон" Своге, 2020-02-16

„Емоционална интелигентност за успешно лидерство в училището или детската градина“ Много приятно, зареждащо, полезно занимание приз тези два дни. Благодаря!

Фанка Къшева - Директор ПГ "Никола Йонков Вапцаров" Белица, 2020-02-16

Уебинарът Работа с трудни деца в детската градина ми е фаворит!Д-р Димитрова, адмирации към вас и работата Ви!Благодаря Ви за това ,че споделяте богатият си опит с нас!Връзката със света е повече от полезна и градивна!

Севила Духова Детска градина „Слънце“,, гр Доспат, 2020-02-15

Възхитена съм и от детската градина Фуджи (която показахте във видео) и от Вас д-р Димитрова! Благодаря Ви от сърце!

Ивелина Гелкова НУ"Д-р Петър Берон", 2020-02-15

Много полезно обучение и подходящи видео материали. Беше много полезен уебинара Работа с трудни деца в детската градина.Благодаря Ви!

Христинка Латева ДГ 171 София, 2020-02-15

Уебинарът ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ за успешно управление на училището и детската градина ми помогна да осмисля повече от 30 годишния си опит като учител и ръководител и да осъзная научните аспекти на ежедневната ми работа.

Ани Пернишка Директор на Меридиан 22, 2020-02-12

Много интересна, полезна и вдъхновяваща лекция РАЗВИВАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНАТА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ

Таня Димитрова, 2020-02-12

Участвах в два ваши уебинара и мога да твърдя, че са на много добро ниво. Очаквам следващи ваши предложения.

Мария Иванова ПГМСС "Н. Й. ВАПЦАРОВ" с. Средище,, 2020-02-06

Здравейте! Изключително съм удовлетворена и щастлива от обученията, които предлагате.

Гергана Петрова ДГ 123 "Шарл Перо ", 2020-02-02

Много благодаря за проведения уебинар "Умение за устойчивост и адаптивност" За мен беше много полезно и интересно.

Людмила Атанасова ОУ "Даскал Димитри" Кюстендил, 2020-02-02

Уебинарът „Позитивно образование“ съдържа много нова и полезна информация относно работата с учениците и помощта спрямо тяхното усъвършенстване. В работата си бих използвала методите, показани във видеоклиповете, по-конкретно метода за релаксация и съсредоточаване. Той, както и другите обсъждани методи, спомагат за създаване на атмосфера, в която има позитивни емоции, следователно влияят благоприятно на работоспособността на учениците.

Магдалена Гавраилова 6. основно училище „Граф Н.П. Игнатиев", 2020-02-01

Темата на уебинара ме провокира да се запиша. Разсъждавах често върху тези въпроси, без да имам ясна представа, че всъщност това е точно емоционалната интелигентност. Наблюдавам децата, опитвам се да разбера всяко едно от тях. За мен те са цяла една Вселена, но всяко едно дете е строго индивидуален свят, в който се опитвам да надникна, да бъда допусната, за да ги разбера и опозная по- добре. Смятам, че навлизайки в „техния свят“, ще съм по – полезна за децата и те биха показали и развили повече от себе си, успеваемостта им би се подобрила. Изключително съм доволна от уебинара. Даде ми много отговори и решения за развиване на собствената ми емоционална интелигентност и тази на учениците ми. Беше ми интересно, да Ви слушам, гледам, видеата, техниките, експериментите. Благодаря!

Руска Ищалова, 2020-01-30

Отправям специални благодарности към организаторите и реализаторите на семинара Създаване и развиване на ЕМОЦИОНАЛНАТА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ - изключително полезно за мен обучение, включващо любопитни и интересни гледни точки на по-опитни специалисти от цял свят и откриващо нови (приложими) начини и стратегии за развиване на уменията на децата не само да учат, но и да се справят с ежедневните предизвикателства.

Моника Ванчурова ЧСУ ``Петко Р. Славейков``, 2020-01-27

Здравейте, изключително съм впечатлена от уебинара на тема "Развиване на емоционална и социална интелигентност на учениците"! С голямо внимание слушах думите на д-р Стефания Димитрова. За втори път имам удоволствието да бъда на нейна лекция. Избрах тази тема първо, защото писах тема за изпит за емоционалната интелигентност (студентка съм първи курс, магистратура, специалност "Начална училищна педагогика" в СУ "Климент Охридски"); и второ, защото смятам, че всичко, което научих ще ми помогне в работата ми с учениците от начален курс. Много се радвам, че ни изпратихте примерни карти за силите на характера, ще ги приложа в училище. Смятам, че биха били много полезни и за учениците, а и за нас учителите. Благодаря за полезните техники, ще се опитам да ги въведа в класа ми и ще ги предложа на колегите. Бих участвала в още уебинари с интересни за мен теми. Благодаря ви! Успех!

Антония Восилева, 2020-01-27

уебинар „Емоционална интелигентност“ Беше ми полезен. Научих нови неща. Предизвика ме и обогати кръгозора ми.

Аксиния Савова, 2020-01-26

Работя от години изключително и само в учебни заведения, по-точно детски градини, които се придържат към методите на позитивната психология, отскоро се занимавам с ученици от първи до четвърти клас и се надявах, че ще науча някакви нови техники за работа в конкретната възраст. Моля Ви, не се чувствайте нападнати, не Ви упреквам, осъзнавам, че „проблемът е в моя телевизор“, тъй като съм подходила с очаквания и може би не направих най-добрия избор на тема за семинара, но аз не спирам да чета и да се интересувам от областта и един ден отделен на темата беше приятно занимание за мен. Сверих си часовника и за моя радост, смятам че той е верен. Видеата бяха подбрани чудесно и направиха събитието още по-смислено. Благодаря Ви! Пожелавам Ви здраве, дръзновение и успех!

Жасмина Панайотова, 2020-01-18

Щастлива съм,че ви открих! Уебинарите бяха една непозната за мен виртуална среда! Човек трябва да цени времето си ,а определено времето прекарано във виртуалната стая беше удоволствие! Темата за позитивното образование е изключително полезна в съвременната реалност,защото децата са най-важното, но и най-уязвимото звено от обществото ни.Ние като педагози сме длъжни да отдадем нужното ,за да ги научим и съхраним като едни успешни личности. Адмирации за екипа,участвал в подготовката на уебинара,и разбира се на лектора, който толкова увлекателно представи всички материали по темата! Редовно се интересувам от предстоящите уебинари,и ако имах възможността и времето ,бих се записала на всички!Темите са актуални и полезни.Все още съм млад учител и имам още много да се уча,много примери в световен мащаб,които да видя,но с вас е по-лесно .... Поздрави на целия екип!

Севила Духова, 2020-01-18

Уебинарът "Емоционална интелигентност за успешно лидерство в класа" ми помогна да разбера много неща,както и да ме вдъхнови да пробвам различни начини.Уебинара беше интересен,изчерпателен и поучителен и много вдъхновяващ да търсиш още информация.

В. Симеонова, 2019-03-24

Най-доброто обучение, на което съм присъствала; изключително интересно поднесена информация, много практически насочен уебинар, полезен

Станислава Койчева, 2019-03-23

Благодаря за прекрасния и вдъхновяващ уебинар!

Венера Стойчева, 2019-03-23

Уебинарът "Работа с трудни деца в детската градина" беше страхотен и ми помогна да бъда по- ефективна във взаимодействието с трудни деца в моята група.

Катерина Николова, 2019-03-13

Казвам се Горица Лазарова и участвах във Ваш уебинар за социална и емоционална компетентност. Използвам случая още веднъж да Ви благодаря за интересната и полезна информация, за идеите и за спокойната обстановка, в която протече обучението. МЕЖДУ ДРУГОТО -ВЕЧЕ ИЗПРОБВАХ НЯКОЛКО НЕЩА в класната стая и резултата е налице! Изключително доволна съм, че се включих и най-важното, че научих! Ще бъда класна на труден V КЛАС И ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХ да прилагам видяното в уеббинара и ...работи! Чакам с нетърпение новата учебна година, за да приложа нещата, но спокойно и за по-дълъг период.

Горица Лазарова, 2018-05-23

Аз и екипът на нашето училище ще Ви бъдем много благодарни ако ни посочите малко повече литература по проблема, макар и на чужд език. Заинтересовани сме от темата и смятаме, че позитивното образование трябва да е част от традиционното за изграждането на по-успешни и адаптивни към съвременния живот личности. Предварително благодарим! Изказвам и личните си благодарности към позитивното Ви обучение, което за мен беше много полезно! Желая много позитивизъм на целия Ви екип!

Мирослава Драгославова - ЗДУД/ Педагогически съветник ОУ "Тодор Каблешков" - гр. Пловдив, 2018-04-30

Допада ми Вашият начин на "преподаване" и всеки път обогатявам не само касичката с позитивизъм, но и спестяванията в банката на педагогическите ми ресурси

Светлана Любенова, 2018-04-16

Благодаря за полезното и приятно обучение - среща с прекрасната лекторка! Ползотворна работа и успешен ден!

Ели Стойкова, 2018-03-02

В интерес на истината въпросите ми доставиха голямо удоволствие, когато ги четох. Анкетата е изготвена мотивиращо, и ако част от нещата наистина се използват за промяна на системата на обучение, особено на младите кадри, резултатите няма да закъснеят. Още веднъж, благодаря за дадената ми възможност да участвам в този уебинар. Научих много нови неща, които ВЕДНАГА ще се опитам да приложа в моята работа. Хубава и усмихната седмица!

Катерина Пумпалова, 2018-02-11

Причината да участвам в семинара „ПОЗИТИВНО ОБРАЗОВАНИЕ в средното училище” е актуалността на темата. Тя се определя от необходимостта съвременният и модерен учител да познава позитивните принципи в образованието. Да познава и да умее да прилага ефективни методи и техники на социализация. Да прилага на практика най-новите и модерни принципи на позитивно образование. А те от своя страна да доведат до атмосфера на позитивно взаимодействие в училище. В семинара е представена теорията и методиката на позитивното образование, които се основават на съвременни изследвания на позитивната психология. Последните тенденции в педагогическата практика са представени с много видеоматериали на успешни практики на позитивно образование в различни държави. Представени са интервюта, презентации, правят се практически упражнения. Най-ценното в случая е, че през цялото време има открита връзка с лектора и могат да се задават въпроси. Лекторът също задава въпроси на участниците. Създават се предпоставки за един качествен и активен учебен процес през дните на семинара. За себе си мога да кажа, че най-полезни бяха представените добри образователни практики, които се основават на съвременни изследвания на позитивната психология. От тях взаимствах много идеи, които ще използвам в пактиката си на учител. За заключение ще кажа, че за в бъдеще ще следя за други семинари и обучения, които са организирани от д-р Стефания Димитрова. Причината е актуалността на разглежданите теми, лекотата на поднасяне на материала и практическата им насоченост.

Таня Трандева, 2018-02-01

Намерих уебинара за много полезен – допълващ досегашните ми знания по темата за емоционалната и социална интелигентност. Лекцията беше дълга, но ненатоварваща, с добре подбрана информация за презентация - описваща само най-важните точки. Запитванията-игри, които изискваха обратна връзка от участниците по време на уебинара, спомагаха за непрестанното вниманието към лекцията. Допълнителните материали, които се дадоха като допълнение по темата (заглавия на книги, линк към видеа) дават насоки за допълнително търсене на информация по темата, което лично на мен ще ми бъде полезно. Беше ми интересна (предполагам, че също и на останалите участници ще им влезе в употреба) частта за професионалния стрес и начините за неговото преодоляване, за обновяването на парасимпатиковата нервна система. Смятам, че предложените занимания с деца за проява на социална идентичност са едно от ключовите и най-важни моменти в уебинара, защото нагледно показват идеята в действие. Спред мен уебинара ни даде насоки как да бъдем малко по-успешни лидери на работното си място и може да се каже, че той бе среща с позитивен емоционален стимул. Благодаря!

Ралица , 2017-05-01

Уебинарът е ценен сам по себе си, защото е пътеводител към себепознанието и осъзнатостта, дава перспектива да разширим полето на собствената си „душевна карта“, да променим живота си – да внесем баланс и яснота , както в собствения си сърдечен храм, така и в света около нас. Бих заключила, че ако съдя за своята емоционална и социална интелигентност по показателите за удовлетвореност от професионалното ми поприще, то радостта и вдъхновеността от работата ми съпътстват всеки един мой ден. Благодаря на лектора , защото знаейки, че разполагаме с много повече ресурси от преди, бихме могли да поемем по-успешно контрол над живота си.

Елена Василева, 2017-04-28

Участвала съм и в уебинара “ Емоционална и социална интелигентност за успешно лидерство“ и смятам, че това са много полезни теми за работата с хора, за формирането на личността, за отговорността, която носи учителят във възпитанието, въздействието, моделирането на младия човек. Благодаря за новите неща, които научих за позитивната психология, за откриването на силните страни на характера, за възпитаването на способността за психическо благополучие. За мен беше ценна симбиозата между наука и доказателство.

Евгения Георгиева- учител по български език и литература в ЧПГЧО“ Челопеч“, 2017-04-17

Практиките, които бяха приложени ми дадоха някои идеи, които мога и аз да реализирам в моята практика. Използването на различни техники за релаксиране, фокусиране, стимулиране на позитивизъм и справяне със стреса също много ми харесаха.

Таня Йовова, 2017-04-16

Според мен, за да бъде успешно позитивното образование, трябва да има и позитивно общество. За съжаление в годините на прехода обществото ни натрупва все повече негативизъм и това дава своето отражение и в училището. Но все от някъде трябва да се започне да се променя тази тенденция. Ние, учителите не можем да променим битието на хората, но можем да се опитаме да променим нагласите на децата и стремежа им към по-добър и щастлив живот. При нас ценностната система се промени. Материалното е на първо място, няма значение дали е за препитание или да имаш още и още. За да се промени тази нагласа се иска много време и желание.Ние ще работим за изграждане на добродетели и характер, за да могат да се справят с живота. Но трябва и начина на преподаване да се промени. Да се даде малко повече свобода на работата ни с децата. Да имам поне един час, в който просто да си говорим, да задават въпроси, да обсъждаме ситуации, да изразяват собствено мнение и позиции, да коментираме за чертите от характера, дори и да учим техники за медитиране.

, 2017-04-10

Уважаема госпожо Димитрова, Благодаря, за чудесно подготвената и изнесена презентация, за компетентностите на 21 век. Беше много интересно и през цялото време търсих своето място в нещата, за които говорехте. Внимателно гледах клиповете, за екипната работа, за очакванията на учителя, за социалната интелигентност, за силите на характера. Много харесвам тази форма на провеждане на семинари – уебинарите, вече съм участвала в доста. Аз лично, по този начин не се притеснявам и се отпускам в позната и удобна обстановка.

Диана Кюкова, 2017-04-10

Този курс ме увери , че моята професия – учител е изключително значима в нашето общество. И въпреки , че е много натоварена и стресираща разбрах , че ме обогатява безкрайно. В моята практика ще въведа „Силата на характера“, дихателните техники и трите добри неща, всъщност всичките ми допадат. Ще се опитам и с медитативните упражнения, които отдавна са ми на сърце.

Даниела Дюлгерова, 2017-04-06

Запознавайки се с позитивната психология, чиято цел е да научи децата как да добруват и да възпита тяхната социална интелигентност, възниква въпроса как това да влезе в един клас. Макар да няма стандарт за това, учителя може да фокусира ученика в неговите силни и слаби страни. За тази цел може да използваме файла „Силата на характера“ и да раздадем на всеки ученик сам да определи своите възможности и заедно с него да насочи вниманието му към силните му страни и целите му за в бъдеще. Набелязвайки това, вероятно всеки един ученик ще стане за себе си по-уверен, по-лесно ще преодолява стреса и ще има интерес да постига целите си.

Антоанета Бижева – ст.учител Математика и информатика Училище : СОУ „Христо Ботев“, гр.Грамада , обл.Видин, 2016-06-16

Когато аз станах гимназист във Френската гимназия в Пловдив през 2000 г., за нас като ученици и като граждани на обществото се говореше, че сме различни. Разбира се, това различие се тълкуваше по разнообразни начини: за някои то беше посредственост, за други – изключителност, за трети „привилегированост“… Но практически всички – и учители, и министерски деятели, се спираха до подобни констатации, без да внесат някаква съществена промяна в преподаването. Може би са нямали такава възможност, помним годините в България непосредствено преди началото на новия век. Ето защо голяма част от моите съученици вече започваха да не се чувстват особено добре в училище, имаха нужда от нещо ново, нов подход, ново начало. За моето поколение – днес мога да го заявя най-отговорно, това ново начало в училище така и не се случи. Днес обаче светът, в който живеем, предлага всякакви възможности за развитие в класната стая – и все повече, извън нея. Трябва да си дадем сметка, че новите технологии са вече водещи в това отношение; успешната работа с тях би могла да допринесе много за което и да е обучение в съвременен контекст. Смартфонът, освен всичко останало, е и виртуална цветна класна стая, пътеводител, дори преводач в някаква степен. Цялото познание за света е събрано на едно достъпно място. Действително живеем в общество на информацията или по-скоро на информираността. Основно умение, което трябва да бъде развито у учениците, е как да бъде използвана тази информация, която ни залива отвсякъде, как да бъде събрано същественото от нея и използвано за постигане на конкретна цел.

Слав Петков - първа английска гимназия, 2016-06-13

В следващите редове ще споделя, в качеството си на вече не толкова млад учител по английски език и литература, впечатленията си от уебинара воден от проф. д–р Стефания Димитрова, проведен на 04.06.2016, за участието си в който съм искрено благодарна. Новата работна и жизнена ситуация на 21 век не е новост сама по себе си – ние я създаваме, живеем, творим, работим в нея. Но, смея да призная, че не се бях замисляла сериозно досега върху това до каква степен тази променяща се, дори било и само в икономически аспект, ситуация влияе необратимо върху нуждите и спецификите на образователната система. Последната, за съжаление, на много места по света, в една или друга степен, изостава от потребностите на съвременното общество с векове, т.е. е базирана върху нуждите на обществото от времето на Индустриалната революция: ,, стандартно обучени работници“. Масово се нуждаем от осъзнаване на факта, че преминаваме, сме преминали, в ,, обществото на знанието, в което основа вече не е капитала, а информацията“ , според чутото на уебинара.

Наталия Кирякова, учител, 2016-06-04

За успеха на всяко дете от съществено значение е познаването на принципите на позитивната психология и прилагането на позитивното образование. Комбинирането на традиционно образование, позитивни емоции, възпитаването на емоционална и социална интелигентност на учениците ще се формират личности, готови да посрещнат предизвикателствата на 21 век. От проведеното обучение в практиката си лесно бих внедрила елементи от позитивното образование, персонализиране на уроците, които провеждам в зависимост от възможностите на учениците. Това, което вече прилагам е индивидуални учебни програми и диференциран подход в час. Ще включа в следващата учебна година „Анкета за самопреценка на ученика в началото на годината за сила на характера.

Йорданка Неделчева 90 СОУ „Генерал Хосе де Сан Мартин“ гр. София, 2016-03-26

Уважаема госпожо Димитрова, Благодаря, за чудесно подготвената и изнесена презентация, за емоционалната и социална компетентност на ученици и учители. Беше много интересно и през цялото време търсих своето място в нещата, за които говорехте. Това което научих е, че един от компонентите на емоционалната интелигентност е способността ни да разбираме чувствата на хората, с които общуваме. Това е емпатия – умението да погледнем на света през очите на другия човек като се свържем с чувствата, които той изпитва. Да сме способни на емпатия означава да сме способни да се свържем с другите хора на най-истинското ниво – там, където е сърцето и душата им. А това е богатство, което многократно се отплаща. Внимателно слушах и коментарите за равнопоставеността на учениците /нещо, което се опитвам непрекъснато да правя/, за активното изслушване, за обратната връзка с учениците, за социалната идентичност, за позитивния емоционален стимул. Най-силно впечатление ми направи лекцията на Бенджамин Зандер. Бих искала да имам филма с българските субтитри – ще бъде полезен за много хора, не само учители, да го видят. Колко е просто и позитивно всичко, за което говори.

Диана Кюкова, НУ Васил Левски, Козлодуй, 2015-11-24

Отзив за семинара или какво съм открил за себе си. Темата на симинара бе доста интересна, полезна и важна, най-общо казано за мен самия. Важността на проблема според мен се крие в това, че все повече деца и ученици в съвременното ни общество и по-конкретно в училище, се нуждаят от по-специално внимание и отношение. Какво имам в предвид? В нашето училище учат голям брой ученици от един доста специфичен етнос – ромския. Т.е. нашите ученици живеят, учат и се развиват в една доста трудна мултиетническа среда, а това до голяма степен затруднява комуникацията както между самите ученици, между ученици и учители, и най-вече между учители и родители, визирайки родителите на ромските деца. За мен, като учител работещ с деца и ученици в мултиетническа среда, проблемът е от особено значение. С други думи казано на нас, учителите са ни необходи нови методи и похвати, които да бъдат приложими съобразно създалите се обстоятелста и съобразно взаимоотошенията и съжителството, като цяло в подобна мултиетническа среда. Ето защо, до голяма степен темите и проблемите разгледани на подобни курсове и уебинари като този, в който взех участие и то с голямо удоволствие, могат да ни дадат нови насоки и напътствия, как и по какъв начин да съумеем да се справим с проблемите на деца и ученици, съжителстващи в подобна мултиетническа среда. Деца с различен психологичен профил, с по-усобен характер, с различен интелект, с различен социален статус и социална среда на израстване и възпитание. Специално внимание в уебинара бе отделено на работата в училище и в клас конкретно, с цел постигане на „по-добър климат” в училище. Тук е мястото да споделя своя практически опит , относно постигане на подобен климат в училище. А, именно - от няколко години работя с деца от различни възрастови групи и различен етнически произход в обща група /СИП/ по Декоративно и проложно изкуство. В този СИП децата заедно се научават да изработват различни декоративни предмети и украшения. Заедно се трудят, помагат си взаимно, работят на групи и по този начин се учат на качества, като взаимопомощ, сътрудничество, съпричастност и т.н. За мен, като техен ръководител това е начин за „уеднаквяване” така да се каже на възможностите между различните деца. Имайки в предвид различия като пол, години и етнос разбира се. Тук всички сме равни, всички сме еднакви и всички заедно постигаме поставената ни цел и заедно се радваме на своите „общи” резултати... Благодаря Ви!!!

Ивалин Сълковдки, Отец Паисий с.Борован , 2015-11-23

Емоционална и социална интелигентност за успешно лидерство Посланието, което разчетох за себе си, в настоящия уебинар е, че учителят е модел и пример за емоционална и социална интелигентност Една от причините според мен, поради които учителят трябва да има определени „умения“ за съпреживяване на емоциите при учениците е, че ученикът прекарва в „класната стая“ голяма част от детството и юношеството си – периодите на най-динамичното му емоционално развитие. В условията на целодневна организация, българската училищна среда става привилегировано пространство за емоционална социализация. Учителят , възпитателят, преподавателят(както и да го наречем), се явява важна фигура в развитието, възпитанието и въобще в съвременното формиране на личността на подрастващото българче. Още повече, че днешният родител е изключително зает и обременен с „оцеляването“, с финансовите проблеми на семейството. По-скоро - обременен. Той просто няма нито спокойствието, нито нужната подготовка, за да вдъхне увереност у детето, за да го насърчи. Той, самият е неуверен. Нима, не е естествена потребността на времето - учителят , възпитателят, преподавателят да приеме още повече присърце ролята на „емоционален възпитател“, отколкото на преподавател!

Цветка Колева, ОУ Хан Крум, София, 2015-11-05

С този уебинар имах възможността да науча някои техники за овладяване и управляване на гнева. Новите знания биха ми помогнали в моята работа. Това би се случило , когато помагам на децата да развият своята емоционална интелигентност. Защото тя за разлика от математическите и логически умения , които са генетично заложени – започва да се развива още от най- ранното общуване в семейството. За мен е важно да успявам да решавам сложни ситуации и конфликти между децата. Филмите, които изгледах ме накараха да погледна от другата страна и да се опитам да разбирам чуждите мотиви.Научих, че емоциите не само ни пречат, а могат да ни мотивират и помагат.Сега се чувствам по – уверена и съм убедена, че емоционалната интелигентност би ми помогнала да реагирам адекватно и своевременно. По време на работния процес бих заложила на толерантността и съм убедена ,че така заедно с децата ще постигнем успех. Като доказателство обръщам внимание на думите на Бенджамин Зандер: „ Ученикът не като проблем, а като загадка. Всеки ученик може да ви научи на нещо , защото всички сме чираци пред майстора Живот.”

Дияна Симеонова, 2015-11-04

Благодарности за прекрасния уебинар. Информацията беше поднесена увлекателно, с много примери и нагледни материали. Лекторът – д-р Стефания Димитрова ме впечатли с точното и стегнато изложение, с премереността си и ясната си дикция. Бяха разгледани компонентите на емоционалната интелигентност: познаване и овладяване на собствените чувства, емпатия, емоционална мотивация, умение за справяне с хроничния стрес. Споделени бяха стратегии и техники за успешно менажиране на училищния екип. Беше направен анализ на ключовите емоционални, социални и когнитивни компетенции, необходими на директора на училището за успешно менажиране на училищния екип. Лекторът представи психологическата и неврологична основа за успешно лидерство и изложи причините за професионалния стрес на мениджъра на училището. Представена бе и стратегия за устойчиво развитие на екипа на училището. Този семинар допринесе за повишаване на моята емоционална и социална интелигентност. Бих споделила с колегите си: - техниката на позитивната визия; „мечтите на колективно ниво – хартата на Том Щраус“; - как да активираме и събудим „идеалния аз“ в себе си и в другите; - стратегиите за обновяване на парасимпатиковата нервна система; - видовете активности, които обновяват ПСНС. Бих използвала споделените техники за контрол над хроничния стрес, както и за трениране на качества за успешни взаимоотношения „главен учител – учители“, „главен учител – ръководство“. Искрено се надявам, че ще съумея да намеря точния баланс във взаимоотношенията си с ключовите емоционални фигури в екипа.

Ирина Василева Иванова, главен учител по информатика и ИТ в МГ „Д-р Петър Берон“, Варна, 2015-10-10

ОТНОСНО: Проведен интернет семинар на 03.10.2015 год. на тема „Емоционална и социална интелигентност за успешно лидерство” За първи път участвам в интернет семинар и съм впечатлена от начина на представяне на темата от д-р Стефания Димитрова.Темата за емоционалната и социална интелигентност е актуална и полезна за успешно управление на класа, детската група и педагогическите специалисти. Модераторът направи задълбочено представяне на социални качества и емоционални характеристики за успешно лидерство, паралел между позитивен и негативен емоционален стимул, реален Аз и идеален Аз. В практически план се разработиха лични задания за успешни стратегии и техники за успешно менижиране на екипите и ситуациите. Темата беше подкрепена с интересни и непознати за мен интервюта на Даниел Големън, Анна Макки, Бенджамин Зандер. Представената сериозна теоритична обосновка на проблема и дискутираните практически казуси ще ми помогнат при разработването на темата за участие в процедура за придобиване на І клас квалификация през 2016 год. Приятно съм изненадана от отзивчивостта на д-р Димитрова за оказване на помощ при измерване на необходимите показатели в практически план и възможностите и за съвместна работа.

Атанаска Христова- директор на ОДЗ № 2 – гр. Мездра, 2015-10-07

ОТЗИВ ЗА УЕБИНАР ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ЗА УСПЕШНО УПРАВЛЕНИЕ НА КЛАСА – 15-16 ЮНИ За първи път участвам в уебинар и ми беше много интересно да се присъединя към курса. Темата на семинара Емоционална и социална интелигентност за успешно управление на класа е нова и тепърва ще придобива значение за българските учители, поради тази причина реших да се включа. Уебинарът ми беше полезен с изясняване на новите понятия: емоционална и социална интелигентност. Втората част на курса ще ми бъде по-полезна в работата, и по-точно темите разглеждащи професионалния стрес, лидеството в класа и какви са стратегиите за изграждане на успешния лидер.

Ивелина Димитрова Старши учител, 2015-06-24

Това е третата детска градина, която съм ръководила през последните 23 години и мога да споделя от личен опит, че във всеки колектив има сблъсъци на различно мислене и характери на служителите. Винаги има такъв, който се справя отлично, такъв, който вечно е недоволен и мърмори, друг, който няма мнение, такъв, който мрази всичко и всички и т.н. Семинарът бе полезен, за да осъзнаем как и по какъв начин можем да променим емоционалния климат на работното място, с цел да мотивираме служителите и да постигнем целите, които сме си поставили. Често работим по различни проекти и е важно как общуваме с родители и партньори. Трябва да сме отворени за нови идеи, да улавяме настроенията на хората, да умеем да разпределим работата и отговорностите според талантите и способностите на всеки един член на екипа. Както спомена Д-р Стефания Димитрова, успешният лидер трабва да познава собствените си чувства, да разбира чувствата на другите, да създава хармония в групата и да работи в екип, да я вдъхнови и доведе задачите до успешен финал. Мисля, че трябва да има по-често такива обучения. Учителите непрекъснато работят в стрес, от една страна на родителите, от друга на децата и все по-големите очаквания на обществото.

Петрана Велкова Директор на ОДЗ „Синчец“ гр.Брусарци, 2015-06-20

ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ЗА УСПЕШНО УПРАВЛЕНИЕ НА КЛАСА (Стратегии и техники на учителя за успешно управление на класа) Преди 8 години четох книгата „Емоционална интелигентност” на Даниел Големан. Основното, което ми направи впечатление тогава е именно, че само високите академични резултати и висок IQ не са гаранция за висока успеваемост в професионален и личен план. Информацията относно въздействието на хормона oxytocin върху организма ни внесе нова светлина в една област, която отдавна ме вълнува. Обясних си защо някои хора с „по-голям” потенциал не се справят добре с работата и живота си. Хроничния стрес е неизбежен при всички, дори е необходим за да се изгради еластичност в живота ни. Успешното справяне с емоциите и стреса е първото, от което човек се нуждае, за да е успешен. Акцентът върху работата на симпатиковия и парасимпатиковия дялове на мозъка бе много полезен /Това, което съм учил по неврология за тези две зони бе доста оскъдно./. Това, че под влиянието на стреса намалява неврогенезата на мозъка, че видимото поле намалява с 30%, че води до нежелание за комуникация зависи от симпатиковия дял бе ново за мен. Но особено ме впечатли влиянието на парасимпатиковия дял – балансьора. Харесаха ми техниката за дневната доза възстановяване – Съсредоточаване, състрадание, помощ за другите, позитивна нагласа. Примера от темата за „Успешно лидерство” за резонантния и дисонантния учител бе много полезен. Накара ме да се замисля за някои неща, които съм допускал в работата си. И това как на глед незначителни неща в поведението ми могат да повлияят значително на групата или отделния ученик.

Николай Лоринков, ПГЯЕ Белене , 2015-06-20

Изключително увлекателен и ползотворен уебинар ! Изграждането на нагласа на детето към положителното мислене и свързаните с него преживявания ще му помогне в изразяването на цялата палитра от емоционални състояния. Считам , че за нас учителите е важно системно да наблюдаваме поведението и реакциите на детето в ежедневието, като се стремим да стимулираме положителните емоции и нагласи, ограничавайки негативните възприятия,преживявания и постъпки.Моето мнение е, че придобитата в детството емоционална интелигентност е основа за по нататъшно осъзнаване на преживяванията и спонтанната им проява при отстояване на собственото мнение,без страх от отхвърляне, защото личността с висока емоционална интелигентност се ръководи от „вътрешния“ си глас и е в състояние да разпознава чувствата си ,успява да анализира и разгадава на личните си емоции , както и чувствата на значими за него хора.

Ана Цанкова, Второ СОУ ,,Проф.Никола Маринов", Търговище , 2015-06-20

Емоционалната и социална интелигентност за успешно управление на класа (Стратегии и техники на учителя за успешно управление на класа) Представената на семинара тема „Емоционалната и социална интелигентност за успешно управление на класа” е изключително актуална и полезна за всички учители, особено, ако са и класни ръководители. Нагледно показаните и обяснени стратегии и техники за успешно управление на класа са нужни при изграждането на екип в класа, при овладяването на възникнали конфликти и при търсенето на по - голяма ефективност в груповите дейности. Показаните интерактивни методи и техники са ползотворни за по – резултатното общуване между учители и ученици и при повишаване на социалната интелигентност на индивидите в класа.

Ели Стойкова,ПГЯЕ Белене , 2015-06-17

„Емоционална и социална интелигентност”, организиран от CIREC. За първи път бе проведено такова обучение в нашето училище. Заедно с моите колеги се запознахме с нещо много интересно и различно. Изборът и подреждането на подходящи насоки за действие, придобити от този семинар тепърва ще се прилагат: - какво представляват емоционалната и социалната интелигентност; - познаваме ли собствените и чувствата на другите; - ролята на емпатията и емоционалната мотивация; - как можем да подобрим социалната си интелигентност; - ролята на учителя в този процес; - ролята на ПЕС /Позитивен Емоционален Стимул/ и НЕС /Негативен Емоционален Стимул/; - успешното лидерство; - стратегии за успешно управление на класа; - Ефектът на Пигмалион – за позитивното очакване; - създаване на позитивен характер; - техники на успешния лидер; - Gigsaw class – като пример за работа в екип; - стреса и преодоляването му; Много полезен момент в обучението бе, че нашия лектор д-р Стефания Димитрова съчетаваше информацията с визуални примери, които са от практиката на наши колеги от цял свят. Филмите, които гледахме, ни провокираха да търсим възможности за по-близък контакт с учениците и откриване на позитивното. Особено впечатляващи бяха методите на Бенджамин Зандер, Джейн Елиът, Барбара Фредериксън. За нас този семинар беше Позитивен Емоционален Стимул /ПЕС/.

Ирен Горанова Стайкова ПМГ Смолян, 2015-03-10

Щастлива съм, че участвах в он- лайн обучението “Емоционална и социална интелигентност за успешно лидерство в училище” Семинарът обогати моите познания и ми бе в полза не само като ръководител, но и в личностен план. Това, което чух и видях от видеопримерите споделих и с моето семейство. Д-р Стефания Димитрова е един прекрасен лектор, който с благия си тембър създаваше у мен нужното спокойствие, доверие и енергизиране.

Розета Величкова-Директор на НУМСИ “Христина Морфова”- Стара Загора, 2015-03-07

Всеки директор,който не е участвал в уебинара/нова дума в моя речник, все пак светът се движи напред и технологиите налагат нови термини/ може само да съжалява!Тази нова форма на обучение е удивителна!Поне за мен е така!Присъствайки на работното си място, аз едновременно наблюдавам работата на персонала и се обучавам!Или по-точно общувам с лектор, който владее в максимална степен магията на словото! С овладян глас, с подходяща интонация и на достъпен език лекторката д-р Стефания Димитрова така ни поднасяше материята, че двата часа се изнизваха неусетно.След всяка нейна лекция аз сравнявах себе си с типа лидер, за който бях чула и търсех техниката, подходяща за мен, която би ме променила!От примерите, които даваше разбирах, че проблеми имам не само аз и че е нещо естествено да търсим начини за тяхното решение!А при мен се получаваше така, че всяка трудност ме хвърляше в паника и се отразяваше на душевното ми здраве! Благодаря на лекторката ни, че си е направила труда да ни изпрати линкове на интервютата със световните светила ,за да можем да ги споделим с наши колеги!Защото те ни разкриват нови светове,добри световни практики, от които можем само да се учим! С удоволствие бих участвала и в следващия уебинар!Желая на всички инициатори на този проект все по-големи успехи!Те ме накараха да се чувствам като част от нещо ново и голямо!

Радка Николова – директор ЦДГ Слънце, 2015-03-03

От името на нашия екип от директор и трима помощник-директори на СОУ „Димитър Талев“ град Добрич -участници в семинар на тема: „Емоционална и социална интелигентност за успешно лидерство“, проведен на 26.02, 27.02 и 28.02.2015 година от 10-до 12 часа, изказваме нашите благодарности за предложените от Вас теми и начина, по който ги изнесохте. Изключително модерен и иновативен подход за провеждане на обучение. Темите бяха разработени и поднесени по интересен и достъпен начин, провокиращи нашето активно слушане и мислене. Полезни и актуални бяха въпросите, залегнали в презентациите, вдъхновяващи и насърчаващи. Бяхме впечатлени от подбраната информация, която представяше отрицателното влияние на стреса върху човешкия организъм, както и от изключително точните и актуални примери, онагледяващи презентациите. Предложените видео материали ще предоставим на педагогическата колегия.

СОУ Д. Талев гр. Добрич, 2015-03-01

Изключително съм доволна, че взех участие в интерактивния семинар на тема: „Емоционална и социална интелигентност за успешно лидерство в училището“. Считам, че обучението беше представено интересно и много полезно. Ще спомогне в процеса на работата ми да използвам осъзнато личните си качества като лидер, да разпознавам източниците на стрес и успешно да се справям с ежедневни и извънредни ситуации. Развитието на емоционалната интелигентност, ще ми даде възможност по-добре да координирам взаимоотношенията в екипа си и да го мотивирам за устойчиво развитие. Особено полезни ще ми бъдат познанията за лидерските контрасти, ресонансен и дисонансен лидер, компетентностите за успешно лидерство, физиологичното въздействие на стреса.

Пенка Петкова Георгиева – директор на Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ гр. Хасково, 2015-02-24

Усещаше се една много ведра и приятелска атмосфера в уебинара на ЦМИОК. Беше наистина приятно да видиш толкова много интелигентни хора, амбициозни и устремени да се развиват и обогатяват. Определено се чувствам окуражена да бъда лидер и щастлива от това интересно преживяване.

Даринка Стоянова СОУ Гео Милев гр. Варна, 2015-02-24

Смятам че семинарът беше изключително полезен и ще го препоръчам на всички мои колеги.

Димитър Кокотанеков, Обсерватория, Хасково, 2015-02-24

За първа година съм Помощник –директор в училище и целият семинар ми беше изключително полезен, за да се изградя като лидер, които умее да проявява своята емоционална интелигентност, който умее да проявява емпатия към другите.

Стелияна Ангелова Драгиева, ОУ“Св.св.Кирил и Методий“ гр. Димитровград, 2015-02-20

Подкрепа на Центъра за международни изследвания, които ми позволиха лукса да се запозная по-подробно със значението на емоционалната и социална грамотност.

Стойка Йондова Директор на ОДЗ Звънче, Бургас, 2015-02-10

Впечатлението ми от семинара е доста добро, организацията беше отлична, информацията беше подробна и изчерпателна. Лекторът д-р Стефания Димитрова беше изключително любезна, добронамерена и отзивчива. Показа ни много добри практики за работата на учители и психолози от други страни. С голяма радост ще препоръчам курса на всички мой колеги и приятели. Мисля че всеки от тях има какво да си вземе и да остави, като добра практика. Смятам, че той би бил полезен, не само на учителите но и на голяма част от родителите.

Ася Рафаилова СОУ"МАКСИМ РАЙКОВИЧ" - гр.ЛЯСКОВЕЦ, 2015-02-01